Artikel 50 'weggeknipt' door Nieuwsuur

Geen categorieapr 19 2014, 20:29
Onze onvolprezen staatsomroep heeft in haar Nieuwsuur-uitzending van afgelopen woensdagavond een essentiële bijdrage van partijvoorzitter van Artikel 50, Daniël van der Stoep, uit haar reportage geknipt.
Het ging in die reportage onder meer over de vraag of de Nederlandse EU-politici wel doen wat ze beloven. Zo mocht Groenlinks politicus Bas Eickhout minutenlang vertellen over zijn harde werk om Brusselse wetgeving door onze strot te drukken, werd Hans van Baalen (lijsttrekker VVD) geconfronteerd met het feit dat hij er vrijwel nooit is en werden de ruzies binnen de PvdA en PVV fracties aan de orde gesteld.
Maar over het onderwerp wat verreweg de meeste Nederlanders bovenmatig stoort, de absurd hoge beloningen die MEP's (Members of Parliament, europarlementariërs) in Brussel elke maand ontvangen, zónder dat ze daar verantwoording over hoeven af te leggen, geen woord. En dat terwijl Daniël van der Stoep wèl was geïnterviewd en juist over dát onderwerp een flinke sluier had opgelicht:
Niet dus, terwijl hem beloofd was dat hij in de uitzending zou komen. Vervolgens geen enkele verklaring, waarom dat niet is gebeurd. De Publieke Omroep, betaald door alle belastingbetalers, wordt geacht politiek neutraal nieuws te brengen, maar doet dat niet: Groenlinks krijgt een podium, PVV en VVD worden in een kwaad daglicht gesteld en Artikel 50 wordt genegeerd. Zo marcheert het in Hilversum.
Maar gelukkig hebben we nog de Britten. Vergelijk onderstaande reportage van ITV News at Ten eens met die van Nieuwsuur en trek zelf uw conclusies.
Bij ITV wel -terechte- kritiek op de soms hilarisch aandoende onderwerpen waarover europarlementariërs moeten stemmen (van koolstofuitstoot en 'lessen' uit de Eerste Wereldoorlog tot de ingrediënten van honing), het maandelijkse peperdure en inefficiënte verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg en -uiteraard- de belachelijk hoge maandelijkse vergoeding voor 'kantoorkosten': € 4.300 belastingvrij per maand bovenop het salaris van € 6.200. Bij ITV kwam Van der Stoep dus wel uitgebreid in beeld en legde daar uit dat niemand ooit controleert wat er met die 'kantoorkosten vergoeding' gebeurt: 'Je kan elke maand voor 4.000 euro op vakantie, als je wil, er is toch niemand die dat controleert', aldus Van der Stoep. Met 766 EP-leden gaat het om een maandelijks bedrag van ruim drie miljoen euro (€ 3.293.800), wat op jaarsbasis een bedrag is van bijna veertig miljoen (€ 39.525.600) waarover geen enkele verantwoording hoeft te worden afgelegd.
Nu is er ex post sowieso nog nooit een begroting goedgekeurd van de kosten van de EU (Nederland is bijvoorbeeld het enige euroland dat de lidstaatverklaring heeft ondertekend; de andere drie Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden voeren de euro niet), maar de massale verspilling van belastinggeld in Brussel is natuurlijk iedereen een doorn in het oog. Daarom is het typerend dat in tegenstelling tot de Britse tv zender, het Nederlandse Nieuwsuur geen enkele aandacht hieraan heeft besteed, maar wel aan de 'wetgevende werkzaamheden' van ene Bas Eickhout, die namens het splinterpartijtje Groenlinks in dat parlement zit. Het kan verkeren.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten