De Hond: van uitruilen komt electorale woede

Geen categorieapr 06 2014, 10:14
PvdA en VVD worden allebei bestraft voor wat ze hebben weggegeven.
Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt weer eens dat de kiezer de 'uitruil-strategie' van de coalitie helemaal niets vindt. Daarom verliezen beide partijen een zetel, waardoor de PvdA nog maar op tien (10!) zetels staat.
De Hond legt uit in zijn begeleidende email:

De meerderheid (63%) van de PvdA-kiezers is tegen strafbaarheidsstelling van illegalen terwijl de meerderheid van de VVD-kiezers (77%) er voor is De meerderheid (74%) van de VVD-kiezers is voor het verlagen van de belasting voor de middeninkomens, terwijl de meerderheid van de PvdA-kiezers (60%) er tegen is. De uitruil van deze twee maatregelen tussen PvdA en VVD heeft electoraal nadelig gewerkt voor beide partijen, omdat de kiezers blijkbaar het erger vinden wat de twee partijen hebben opgegeven dan wat ze binnen hebben gehaald.

Ook kan het zijn dat een groot deel van het kiesvolk het 'uitruilen' een bijzonder cynische manier van regeren vinden. Niet zo gek: het bewijst namelijk dat beide partijen totaal geen principes hebben... én je krijgt er een merkwaardige mix van die door moet gaan voor 'regeringsbeleid.'
Het is al erg genoeg voor beide partijen dat de gemiddelde kiezer daar negatief over denkt, maar het is nog erger dat de eigen achterban die mening deelt:
En:
Zie daar de algemene conclusie: geen van beide heeft iets 'gewonnen.' Zowel PvdA als VVD zijn erop achteruit gegaan, aldus uh, iedereen. En Samsom en Zijlstra maar net doen alsof het een geweldige deal was waarbij er iets moois aan iedereen is gegeven.
Op deze manier kon de coalitie weleens vallen voor de volledige termijn erop zit. Er moet namelijk richting worden gekozen, maar dat kan niet. Daarvoor staan de partijen ideologisch te ver uit elkaar. Nou ja, de partijen zelf misschien niet, maar hun achterbannen wél.
Hier de uitslag van de peiling:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten