Grieken rellen tegen koopzondag

Geen categorieapr 14 2014, 12:44
Wil dit volk soms in de economische malaise blijven?
In Athene gingen gisteren enkele honderden demonstranten met de oproerpolitie op de vuist, nadat die het winkelende publiek in de Griekse hoofdstad hadden belemmerd. Zowel uiterst linkse activisten als winkelbedienden demonstreerden namelijk tegen de koopzondag.
Ook in Nederland was er wel een beetje verzet tegen de verruiming van de Winkeltijdenwet, maar voor- en tegenstanders gaan hier nog niet rollend over straat. De onlusten in Athene zijn het zoveelste bewijs dat tenminste deel van het Griekse volk nog altijd niet begrijpt dat het land aan de rand van de afgrond staat en er toch echt wat moet veranderen, wil het weer een modern, welvarend land worden dat in de euro kan blijven.
De regering van premier Antonis Samaras heeft tot dusver minimale hervormingen doorgevoerd om Griekenland op het juiste pad te krijgen en vooral om geld te mogen blijven ontvangen van de Europese Unie en het IMF. Die steun wordt immers alleen uitgekeerd als Griekenland voortgang boekt met de beloofde hervormingen. Echter, de internationale schuldeisers van het land klagen al jaren over de traagheid waarmee de hervormingen worden doorgevoerd en het feit dat deze hervormingen vaak onder druk van belangengroepen en protesten worden afgezwakt.
Dat lijkt ook met de verruiming van de winkeltijden te gaan gebeuren. Het verzet komt namelijk niet alleen van links, dat denkt dat de vrijheid om op zondag open te gaan vooral de kleine winkelier benadeeld. Ook de Orthodoxe Kerk is tegen shoppen op zondag. Zo waarschuwde een Griekse bisschop parlementariërs vorig jaar nog dat zij de wet van God "met de voeten treden" als zij een verruiming van de openingstijden zouden goedkeuren.
Vreemd genoeg was het grote retailers in Griekenland wel al toegestaan om op zondag open te gaan. De meeste winkels zijn ook drie avonden per week open en op zaterdag een halve dag. Voor de Kerst mochten winkeliers zelfs twee zondagen zaken doen!
Vooral erg verwarrend en natuurlijk een inperking van de vrijheid van ondernemerschap. Ondanks de weerstand van de vakbonden en de dreigementen van de Kerk werd het wetsvoorstel om winkels op zondag open te laten gaan vorig jaar dan ook aangenomen. Grote winkelketens mogen voortaan zeven zondagen per jaar open. Kleine winkels, daarentegen, mogen iedere zondag open, alhoewel ze daar toestemming voor moeten krijgen van de lokale overheid.
Dat is bepaald geen verregaande liberalisering. Als dat de Grieken al te ver gaat, hoe moet het dan met andere hervormingen? Het land kreeg eerder al uitstel om de nodige privatiseringen door te voeren. Nog altijd is de Griekse staat eigenaar van casino's, havens, hotels, het spoor en nutsbedrijven. In totaal bezit het zo'n 300 miljard euro aan aandelen en onroerend goed. Dat is niet veel minder dan de totale Griekse staatsschuld.
Nu hoeft niet het hele land in de uitverkoop, maar met een beetje minder betutteling en overheidsbemoeienis en iets meer eigen verantwoordelijkheid en kapitalisme komt Griekenland al een heel eind.
Helaas lijken de Grieken daar nog altijd niet toe bereid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten