In welke Europese stad stijgen de huizenprijzen al 10 jaar sneller dan in Londen?

Geen categorieapr 22 2014, 9:30
Aberdeen.
De huizenprijzen in het Schotse Aberdeen stegen de afgelopen tien jaar meer dan die in Londen, zo blijkt uit een artikel in het Vlaamse zakenblad Express.be. Werd in de Britse hoofdstad in de periode 2003 - 2013 een stijging van 82% genoteerd, dan liet Aberdeen in dezelfde periode een stijging van gemiddeld 100% optekenen, blijkt uit een studie van de Nationwide Building Society. Die stijging is opmerkelijk, omdat de vastgoedprijzen in Londen tot de hoogste ter wereld behoren met een prijs per vierkante meter van 44.100 US-dollar.
De belangrijkste reden voor de stijging van de huizenprijzen in Aberdeen is 'energie'. De stad heeft zich de voorbije tien jaar getransformeerd van een 'vissersdorp' tot een industrieel centrum van energiewinning. Olie, gas en hernieuwbare energie, plus de focus op de logistieke ondersteuning van deze sectoren hebben ervoor gezorgd dat de stad een van de belangrijkste centra ter wereld is geworden met betrekking tot energie-expertise.
De stad telt intussen meer dan 1000 bedrijven in de energiesector, goed voor 40.000 banen in de stad zelf en nog eens 80.000 in de rest van Schotland. Verwacht wordt dat de Britse olie- en gassector de komende paar jaar nog eens een kleine 40.000 nieuwe banen zal opleveren. Tot nog toe heeft deze sector al 38 miljard vaten olie opgepompt, terwijl de bestaande reserves op 15 à 25 miljard vaten worden geschat. De prijs van deze olie is vandaag ongeveer vier maal duurder dan 10 jaar geleden. Express schrijft:

"Als gevolg daarvan is de verkoop van residentieel vastgoed dat meer dan 1 miljoen pond kost (1,2 miljoen euro) de voorbije 5 jaar verdubbeld, terwijl diezelfde verkoop in de rest van Schotland zelfs met een kwart daalde. De gemiddelde prijs van een huis schommelt hier nu om en bij de 220.000 pond (267.000 euro)."

De nieuwe bedrijvigheid heeft ook allerlei spin-off effecten voor de regio. Zo liet de Amerikaanse vastgoed tycoon Donald Trump een golfresort annex luxe hotel aanleggen ter waarde van 1 miljard pond. En ondanks de ongewisse uitkomst van een eventueel Schots referendum op 18 september dit jaar, blijft het vertrouwen in toekomstige groei van de huizenmarkt hoog, vooral in het hogere segment.
De verkoop van huizen die meer dan 400.000 pond (480.000 euro) kosten zou de volgende 5 jaar met 30% groeien, waarmee de stad opnieuw boven Central Londen zou uitkomen, waar de groeiprognose over dezelfde periode 23% bedraagt. De prijs van minder dure woningen zou in Aberdeen de volgende 5 jaar zelfs 35% hoger gaan, vergeleken met 19% in de rest van Schotland.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten