Koning Willem-Alexander doet het goed

Geen categorieapr 28 2014, 20:29
Hij is inmiddels al weer een jaar aan de macht. Koning Willem-Alexander. Een jaar waarin de vorst heeft gebouwd aan zijn populariteit. Dat is gelukt.
Koningin Beatrix opvolgen. Ik geef het je te doen. Iedereen was het erover eens dat Beatrix ons land degelijk had geleid. Geen grote blunders van haar kant brachten het koninklijk huis na lange tijd ook weer in rustiger vaarwater. Willem-Alexander lijkt geen last te hebben van die erfenis. Hij heeft ook het afgelopen jaar een rustig briesje in de rug gehad. Geen grote rellen of schandalen.
Willem-Alexander doet het goed. Dat vindt tenminste 96,1% van de bevolking volgens een peiling van RTL. Cijfers waar Poetin, Mubarak en Assad jaloers op (zouden) zijn. Een hele prestatie voor een koning die de gunfactor vooral aan zijn vrouw te danken heeft. Willem-Alexander wordt op handen gedragen. Slecht nieuws voor een ieder die niet zo'n fan is van ons koningshuis.
Smetjes
Natuurlijk zijn er smetjes te bespeuren in dit eerste jaar. Ik vond het juichen van Willem-Alexander op de tribunes in Sotsji wat al te enthousiast, dat had best een tikkeltje minder gemogen. Ook zijn nieuwe dienstauto was aan de prijzige kant. Zes ton maar liefst. Dat had best een onsje minder gemogen.
Al met al heeft Willem-Alexander echter een solide jaar achter de rug. Vraag is natuurlijk wel hoeveel wij als Nederlanders aan Willem-Alexander hebben. Schieten we eigenlijk wel iets op met ons koninklijke huis? Of is onze Willy vooral geschikt voor LuckyTV, het doorknippen van lintjes en het samenbinden van de bevolking? Het koningshuis zelf zal waarschijnlijk wijzen op de economische voordelen. Willem-Alexander probeert overal onze handelsbelangen uit te dragen. En dat heeft hij de afgelopen maanden enthousiast gedaan.

Het koningspaar heeft overal in Europa al zijn gezicht laten zien en inmiddels weten de presidenten van China, Rusland en Amerika ook wie het nieuwe staatshoofd van Nederland is. De koning beloofde bij zijn aantreden de Nederlandse (handels)belangen overal te zullen uitdragen en aan het verder inlossen van die belofte wordt nu hard gewerkt. Eind mei gaan Willem-Alexander en Máxima voor de 2e keer binnen een jaar op handelsmissie naar Duitsland en in juni volgt een staatsbezoek aan het economisch steeds belangrijker Polen.

Uitdagingen
Over dat biertje met Poetin zullen we het maar niet hebben. Feit is dat Willem-Alexander met de huidige populariteitscijfers voorlopig niet bang hoeft te zijn om zijn baantje te verliezen. En vergeleken met andere koningshuizen elders op de wereld, kijk bijvoorbeeld naar België, mogen wij helemaal niet klagen met Willem-Alexander en Maxima.
Ik ben heel benieuwd hoe Willem-Alexander de komende jaren zijn rol gaat vervullen. Er zullen ongetwijfeld grote uitdagingen in het verschiet liggen. Voor het eerste jaar krijgt hij in ieder geval een flinke voldoende. Die kan hij alvast in zijn zak steken.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten