NAVO moet grotere rol krijgen in conflict Oekraïne

Geen categorieapr 13 2014, 11:30
Terwijl Rusland zienderogen Oekraïense gebieden blijft veroveren, doet het Westen helemaal niks.
Aan dit soort berichten zijn we inmiddels helemaal gewend geraakt:

Opnieuw hebben pro-Russische betogers een hoofdbureau van politie ingenomen in een belangrijke stad van Oost-Oekraïne. In Kramatorsk namen activisten het politiebureau in na een vuurgevecht met Oekraïense agenten. Dit hebben ooggetuigen gemeld. Kramatorsk, met zo'n 200.000 inwoners, is een belangrijk centrum voor de machinebouw in Oekraïne. Bijna tweederde van de bevolking spreekt er Russisch.

Rusland heeft inmiddels feilloos in de gaten hoe je zonder groot militair conflict een gebied kan innemen. Eerst stuur je 'zelfverdedigingsmilities' die de Russische minderheid moeten beschermen, vervolgens bezet je één voor één de overheidsgebouwen en als je dan de de facto macht al in handen hebt, doe je via referenda die je manipuleert ook een greep naar de de iure macht. Dit draaiboek tot de letter volgend heeft de Russische beer zich de Krim-regio al toegeëigend. Het is een kwestie van tijd voordat ook Transnistrië en de Donetsk-regio zullen moeten geloven aan de expansionistische drift van Poetin en zijn plan om de Russische tsarenrijk uit de as te laten herrijzen.
Het Westen herkent het landjepik van Poetin ergens wel als zorgelijke situatie. Men weet wel, dat de Oekraïne naar alle waarschijnlijkheid niet het laatste Oost-Europese gebied is waar de ongekroonde koning van Rusland op uit is. De Baltische staten, Georgië, Moldavië en zelfs Polen voelen de hete adem van de erfopvolger van Lenin, Stalin en Chroesjtsjov.
De vraag is dan ook waarom er zo ontzettend laf wordt gereageerd op de handelingen van Poetin die in vroeger tijden als casus belli zouden zijn aangemerkt. Wat hebben onze heldhaftige leiders de afgelopen week allemaal gedaan om Poetin op z'n knieën te dwingen? Henk Kamp annuleert een bezoek aan Rusland, en de Amerikaanse vice-president Biden komt ook eens even de sfeer proeven in Kiev. Beide 'verzetsdaden' zijn compleet zinloos, want Poetin zal zich er echt helemaal niks van aantrekken.
Er is voor zover ik dat overzie echt maar één oplossing voor het westwaarts kruipende Rusland: een militaire expeditie. Nee, de Russen de oorlog verklaren is buitengewoon onhandig, maar het stationeren van een NAVO-troepenmacht in Oekraïne zal een grote afschrikwekkende werking hebben. We kunnen het afkalven van de Oost-Europese natiestaten namelijk liever vroeger dan later een halt toebrengen. En liever voordat Poetin letterlijk aan de poorten van de Europese Unie staat, dan daarna. Kortom: de inzet van de NAVO is broodnodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten