Obama probeert de aandacht af te leiden

Geen categorieapr 19 2014, 12:44
In plaats van zich te richten op de crises in binnen- en buitenland, windt Barack Obama zich op over een niet-bestaande ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Russische tanks staan aan de grens met Oekraïne. Oostelijke NAVO-lidstaten maken zich zorgen over de bedoelingen van Vladimir Poetin en vrezen dat zij het volgende doelwit zijn van zijn expansiepolitiek. Om die landen gerust te stellen, sturen de Amerikanen meer militairen naar Europa, maar dat maakt bondgenoten in Azië weer nerveus die vrezen dat China wel eens misbruik zou kunnen maken van de situatie om grensconflicten in haar voordeel te beslechten. Het zogenaamde vredesproces in het Midden-Oosten, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zich de afgelopen maanden op heeft gericht, lijkt op niets uit te lopen. De Israëliërs en Palestijnen praten nauwelijks meer met elkaar. Arabische bondgenoten, vooral Saoedi-Arabië, zijn bang dat Amerika bereid is een akkoord te sluiten met Iran ten koste van hun eigen veiligheidheid. En dan heeft president Obama ook nog met tal van binnenlandse problemen te kampen. Zijn zorgwet hapert. Miljoenen Amerikanen zijn hun verzekering kwijtgeraakt. De minister van Volksgezondheid, Kathleen Sebelius, is afgetreden. Miljoenen Amerikanen zitten ook nog steeds zonder werk. Ingrijpende hervormingen van het belastingstelsel en de immigratiewetgeving zijn hoognodig.
De Amerikaanse president heeft dus genoeg te doen. Maar waar zegt hij zich deze week zorgen over te maken? Niet de tal van crises in het buitenland, niet de zorg, niet de economie. Nee, volgens Obama kampt Amerika met nog een belangrijker probleem: vrouwen die te weinig verdienen.
De Democraat beweert dat Amerikaanse vrouwen nog altijd maar 77 procent van het loon verdienen van een man. "Dat is een schande. Dat is verkeerd," zegt Obama.
In werkelijkheid is er nauwelijks een probleem. Net als in de meeste andere beschaafde landen is het namelijk volkomen terecht dat vrouwen in de Verenigde Staten gemiddeld minder verdienen dan mannen. Zij werken vaak immers minder uren en vaker in beroepen die sowieso minder betalen. Dan stoppen veel vrouwen ook nog eens met werken wanneer ze kinderen krijgen of nemen ze een deeltijdbaan. Neem al die factoren in ogenschouw en er blijkt helemaal geen sprake te zijn van discriminatie.
Toch is dit iets waar Obama zich al jaren druk over maakt. Sterker, de eerste wet waar hij in 2009 zijn handtekening onder zette was er een die moest garanderen dat vrouwen hetzelfde zouden verdienen als mannen. Destijds beweerde de president dat "vrouwen in dit land nog altijd maar 78 cent verdienen voor elke dollar die een man verdient." Dan zouden zij er onder zijn bewind zelfs een cent op achteruit zijn gegaan!
Houdt Obama zichzelf voor de gek? Of probeert hij het land voor de gek te houden? De tussentijdse verkiezingen staan immers voor de deur en de Democraten staan er niet goed voor. Uit de laatste Gallup-peiling blijkt dat maar 43 procent van de Amerikanen denkt dat Obama zijn werk goed doet. Precies de helft van de ondervraagden geeft hem een onvoldoende.
Zelfs de meeste vrouwen zijn teleurgesteld in de president. Waar 54 procent van de Amerikaanse vrouwen vorig jaar nog vertrouwen zei te hebben in Obama, is dat nu 46 procent.
De kans is dan ook groot dat de Republikeinen dit najaar niet alleen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden weten te verdedigen, maar ook een meerderheid in de Senaat binnenslepen. Dan zou Obama in de laatste twee jaar van zijn presidentschap bijna helemaal niets meer voor elkaar kunnen krijgen.
Door zich op te werpen als de voorvechter van vrouwenrechten, herinnert Obama progressieve Amerikanen eraan dat als het aan de Republikeinen ligt er geen verbetering komt in de situatie. Die zien het probleem niet, want er is geen probleem. Maar dat weerhoudt links er niet van te beweren dat de Republikeinen ouderwets zijn of zelfs een hekel hebben aan vrouwen. Rechts voert volgens hen een "war on women." Volstrekte nonsens, maar als je als president keer op keer blundert, moet je toch wat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten