Poetin heeft krachtig pressiemiddel achter de hand

Geen categorieapr 17 2014, 9:00
Palladium
In de territoriale machtsstrijd in het Euraziatisch gebied tussen de VS en de EU enerzijds en Rusland anderzijds, houdt de Russische president Poetin een belangrijk wapen achter de hand. Niet olie of gas, maar palladium.
Dit is een metaal dat essentieel is voor de productie van katalysators, elektronicacondensators, tandkronen en bepaalde brandstofcellen en juwelen. Ruslands is de grootste producent ter wereld van dit metaal en haar marktdominantie geeft het land de mogelijkheid om westerse sancties van repliek te dienen.
Jason Karaian schrijft op Quartz:

"As the West threatens tougher sanctions against Russia for its perceived provocations in eastern Ukraine, Russia may try to do equal damage with trade restrictions of its own. Limiting palladium exports may be a useful weapon—harsher than the travel bans imposed on key Western officials, but not as provocative as oil or gas embargoes."

De economische oorlog tussen Rusland en het Westen zal dus niet zozeer over olie en gas of pijpleidingen gaan, maar over deze belangrijke grondstof. Het geeft Rusland een vergeldingsmaatregel voor de westerse economische sancties en de kans bestaat dat de prijzen in Europese autoshowrooms en Amerikaanse tandklinieken fors zullen stijgen ten gevolge van de thans ontstane situatie in Oekraïne.
Zeker nu Zuid-Afrikaanse mijnwerkers al maanden massaal in staking zijn gegaan is dit een perfect moment voor Poetin om de druk verder op te voeren. The battle on Ukraïne ain't over yet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten