PVV of Artikel 50?

Geen categorieapr 24 2014, 11:30
In de commentsecties van dit blog hoor je regelmatig de vraag waarin nieuwkomer Artikel 50 zich onderscheidt van de PVV.
Voor de goede orde, vooral voor mensen die geen twitter volgen, voorheen publiceerde ik onder de nickname Trias Politica. Maar na het publiceren van het boek 'Het Eurobedrog' heb ik besloten dat dit geen zin meer heeft. Ik publiceer voortaan onder eigen naam.
De verschillen tussen de partijprogramma's dus. Nu had ik daar zelf aanvankelijk ook enige moeite mee, dus heb ik de partijprogramma's voor de EP-verkiezingen even met elkaar vergeleken. Het belangrijkste verschil laat zich samenvatten als volgt: Artikel 50 is een klassiek-liberale partij, die pleit voor een volledige scheiding tussen Kerk en Staat ('geloven doe je maar achter de voordeur') en de PVV is opgeschoven naar een links-conservatieve nationalistische partij.
Maar er valt natuurlijk veel meer over te zeggen. Allereerst: in tegenstelling tot de PVV is Artikel 50 een ledenpartij. Al voor 1 € kan men lid worden. Het EP-partijprogramma van de PVV is compact (één A-viertje), telt 10 punten en laat zich samenvatten als 'eigen volk eerst'. Het programma van Artikel 50 telt 15 pagina's en gaat uitgebreider in op de programmapunten van de partij. De PVV heeft zich nadrukkelijk voorstander verklaard van samenwerking met het Franse Front National van Marine LePen, het Oostenrijkse FPÖ, de Zweedse democraten, Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord. Artikel 50 heeft sterke banden met het Britse UKIP van de ook in ons land populaire politicus Nigel Farage en via hen met de Duitse professorenpartij AfD.
De overeenkomsten tussen beide partijen zijn echter legio: beiden willen uit de euro (en dus de EU), baas over eigen geld, grenzen en economisch beleid. En beiden willen handel drijven met de hele wereld. Waar zitten dan de verschillen? Die zitten voornamelijk in drie zaken: allereerst de positie van islam. Voor de PVV is dat een bedreiging van de Westerse cultuur, voor Artikel 50 een 'geloof', dat net als elk ander geloof 'achter de voordeur moet'. Artikel 50 is aanhanger van het Franse laïcité, een strikte scheiding tussen Kerk (welke dan ook) en Staat. Zoals gezegd, de PVV ziet islam vooral als een bedreiging van de Westerse cultuur. Het tweede verschil schuilt in de politieke partijfilosofie: Artikel 50 is klassiek liberaal, tegen het libertarische aan; de PVV laat zich het best omschrijven als links-conservatief, en wil de welvaartsstaat zoveel mogelijk behouden voor de autochtone Nederlander (en de geassimileerde allochtoon). Tenslotte is een kardinaal verschil tussen de twee partijen hun structuur. De PVV is een partij met één lid, Artikel 50 is een gewone ledenpartij.
Wat moet u kiezen bij de EP-verkiezingen?
Dat ligt natuurlijk aan wat u belangrijk vindt. Beide partijen willen sowieso uit de EU en kiezen voor soevereiniteit van Nederland. Als u voor het behoud van de verzorgingsstaat bent kiest u PVV (maar dan houdt u de toevloed van allochtonen in stand). Bent u voor meer vrijheid en zelfredzaamheid, zonder religieus 'gedoe', dan stemt u Artikel 50. Wilt u islam uit de Nederlandse samenleving? Stem PVV. Wilt u een strikte scheiding Kerk en Staat, dan stemt u Artikel 50. Wilt u politieke invloed? Dan heeft u een dilemma. Want Artikel 50 is als relatieve nieuwkomer bij het grote publiek nog tamelijk onbekend, anderzijds lijkt de PVV zichzelf in politiek opzicht in Nederland moedwillig en vakkundig buitenspel te hebben gezet op 19 maart 2014. Naar het 'waarom' kunnen we alleen maar gissen, maar jammer is het wel. Want de beeldvorming die daardoor is ontstaan heeft er bij diverse Europese partijen voor gezorgd, waaronder AfD en UKIP, dat zij niet met de PVV willen samenwerken. Dat hebben vooraanstaande betrokkenen van die partijen mij letterlijk gezegd. Zo krijgen in de (internationale) politiek ogenschijnlijk kleine zaken grote gevolgen...
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten