Schoon drinkwater voor de Palestijnen – wie kan daar nu tegen zijn?

Geen categorieapr 24 2014, 20:29
Afgelopen maand lanceerden de Europese Unie (EU) en UNICEF een gezamenlijk project om een ??ontziltingsinstallatie te bouwen in de Gazastrook. Deze kan 75.000 Palestijnen voorzien van goed drinkwater.
Het project zal door UNICEF worden uitgevoerd met behulp van ??10 miljoen euro subsidie van de EU. "Toegang tot schoon water is een fundamenteel recht van de mens voor iedereen.” verklaarde EU-vertegenwoordiger John Gatt-Rutter bij de bekendmaking van het project.
Slechts 5,8 procent van de huishoudens in Gaza heeft de beschikking over een goede kwaliteit water volgens het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek. Het grondwater is vervuild, vooral door de overbevolking. Gaza kent een van de hoogste groeicijfers van de bevolking ter wereld, waardoor de bevolking is toegenomen van ruim 300.000 inwoners in 1967 naar circa 1,6 miljoen tegenwoordig.
Iedereen dus blij dat deze ontziltingsinstallatie wordt gebouwd, zou je zeggen. Nou, bijna iedereen. Want het zijn de Palestijnen zelf die tegen deze installatie zijn!
Het ontziltings-project wordt al jarenlang tegengehouden omdat de Palestijnen zeiden dat ze de bouw niet wilden als ??Israëlische bedrijven ook zouden mogen inschrijven op de aanbesteding. Het is niet duidelijk of UNICEF daarvoor nu bezweken is, maar het laat zien dat politiek wat de Palestijnen betreft belangrijker is dan volksgezondheid.
Meer dan 23 Palestijnse organisaties hebben het project veroordeeld en voeren actie! Daaronder zijn veel Palestijnse 'mensenrechtenorganisaties'. Zelfs de Raad van Kerken voor het Midden-Oosten heeft zich bij de actie aangesloten. Waarom is men tegen? Omdat het “de bezetting helpt” en “Gaza verder isoleert”.
Deze organisaties willen koste-wat-het-kost de afhankelijkheid van Israël in stand houden, omdat Israël anders de schuld niet meer kan krijgen van alles wat er mis gaat in Gaza onder het islamitische Hamas-bewind. Dat de gewone Palestijn daar ondermoet lijden, is blijkbaar ondergeschikt.
Het is een bekende, bewuste ‘Verelendung’ (verslechtering) politiek van de Palestijnen.
Die werd vorig jaar eveneens zichtbaar, toen de Palestijnse Autoriteit zich tegen een Israëlisch waterzuiveringproject nabij Jeruzalem verklaarde. Het Nederlandse bedrijf Royal Haskoning zou de technologie daarvoor leveren. Zo zouden Arabieren niet meer naast een open riool hoeven leven, en de stank en risico’s voor de volksgezondheid daarvan kwijtraken.
Israël dient voor haar burgers te zorgen, niet alleen voor Joden maar ook voor Arabieren. Dat is nogal logisch. Dat is Israël ook verplicht volgens het internationaal recht, zoals het Gerechtshof van Versailles in april 2013 bevestigde.
Desondanks raadde de Nederlandse regering - door de Palestijnse tegenwerking - Haskoning aan om zich uit dit project terug te trekken.
Onbegrijpelijk, want de gewone Palestijn is de dupe van deze bewuste politiek van de Palestijnse leiders om Palestijnen in ellende te laten blijven leven.
Iets om in gedachten te houden, als u weer leest over Palestijnen die zo moeten lijden.
Awi Cohen, bestuurslid Likoed Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten