Vrouwen kunnen in Nederland wél premier worden

Geen categorieapr 18 2014, 14:00
Wat een raar onzinstuk van Francisco van Jole op Joop.nl. Zijn stelling is dat vrouwen nog altijd onderdrukt worden door mannen.
Gisteren verscheen op Joop.nl een stuk van de hand van diens hoofdredacteur Francisco van Jole. Zijn centrale stelling is dat vrouwen anno 2014 nog altijd onderdrukt worden door mannen, wat volgens hem culmineert in zijn waarneming dat de eerste vrouwelijke minister-president nog heel ver weg is:

Vrouwen kunnen in Nederland geen premier worden. Dat is een stelling die ik nogal eens graag poneer. Meestal wordt er met verbijstering op gereageerd. Tuurlijk, het lijkt op het eerste gezicht ook onzin. Maar tot nu toe is de stelling juist. Over de hele wereld schoppen vrouwen het tot regeringsleider, in Nederland niet. En het ziet er niet naar uit dat dat gaat veranderen.

Momenteel worden de grote partijen in Nederland inderdaad geleid door mannen. VVD, PvdA, D66 en CDA hebben alle vier een man aan het hoofd. Maar dat is een stuk minder vanzelfsprekend dan Van Jole dat doet voorkomen. Bij de VVD is Rutte sinds 2006 de grote man, maar de lijsttrekkerverkiezingen waren een dubbeltje op z'n kant. Het had niet veel gescheeld of Rita Verdonk was de partijleider geworden. Bij D66 idem dito; Pechtold won de lijsttrekkerverkiezingen, maar z'n tegenstreefster Lousewies van der Laan volgde op maar een paar procent acherstand. Het CDA heeft als onbetwiste nummer twee Mona Keijzer, maar die zou op termijn zomaar eens huidig partijleider Buma op kunnen gaan volgen. Blijft over de PvdA; een partij die al eerder vrouwelijke fractievoorzitters en zelfs Kamervoorzitters afleverde. Het is niet ondenkbaar dat de eerstvolgende premier van PvdA-huize een vrouw is.
Tot zover dus Van Jole's argument dat er binnenkort niks gaat veranderen aan het premiersambt dat zogenaamd exclusief voor mannen is. Maar dat was nog niet eens het vreemdste deel van zijn artikel. Dat was deze passage:

Als je niet mee wilt gaan in de absurde conservatieve gedachte dat een vrouw nu eenmaal ondergeschikt is aan de man dan kun je alleen maar constateren dat er in Nederland ongelijkheid is omdat vrouwen onderdrukt worden. Onderdrukt? Ja, onderdrukking koppelen we automatisch aan wreedheid, aan gewelddadige repressie, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Vrouwen worden hier niet beteugeld in hun ambities, er wordt voor gezorgd dat ze helemaal geen ambities hebben, dat is veel effectiever.

Volgens Van Jole is er dus een complot wat actief probeert te verhinderen dat vrouwen net zo productief worden als mannen. Wie dat complot vormen, wat hun methodes zijn of hoe hun drijfveren te karaktiseren zijn vertelt de Joop-voorman ons niet. Alleen dat 'mannen' er kennelijk op uit zijn 'vrouwen' te piepelen. Ja, natuurlijk. Beetje te generiek verwijt om echt serieus te nemen, dus.
Nee, in Nederland anno 2014 hebben mannen en vrouwen exact dezelfde kansen en mogelijkheden. De eerste vrouwelijke minister-president lijkt mij echt een kwestie van tijd, en het idee dat mannen een groot complot hebben bedacht om het vrouwelijke geslacht het leven zo onaangenaam mogelijk te maken, is ridicule waanzin. U snapt dat, nu de fantast Francisco van Jole nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten