Watermeloen, of: een beschouwing van het eerste EP-lijsttrekkersdebat

Geen categorieapr 09 2014, 11:30
Buiten het oog van de camera konden de Europese kemphanen alvast warmdraaien.
De kop is eraf voor Esther de Lange (CDA), Hans van Baalen (VVD), Paul Tang (PvdA), Sophie in 't Veld (D66) en al die andere Brussels-Haagse politici die op 22 mei aanstaande de lijsten van hun partij trekken bij de Europese Parlementsverkiezingen 2014. Gisteren vond het eerste lijsttrekkersdebatplaats in Brussel plaats, waarbij de Nederlandse politici elkaar alvast aan de tand mochten gaan voelen over de thema's die straks - met de televisiedebatten - tot in den treure behandeld zullen worden.
De discussie werd gehouden in één van de zalen van het Europese Parlement. Dat deze zaal ook eigenlijk niet voor bedoeld was voor dit soort publieksevenementen, bleek wel uit de amateuristisch opgeplakte postertjes aan het spreekgestoelte en het ongemakkelijke opstaan van de sprekers iedere keer. Zoals gezegd was dit debat dus nergens seconde voor seconde terug te kijken, maar wie via Twitter de hashtag #NOG2014 afspeurt krijgt toch een hele aardige indruk van de avond.
Zo kunnen we bijvoorbeeld lezen dat Paul Tang van de PvdA uit den treure blijft aanzetten met verhalen van 'mensen die hij ontmoet heeft.' Het is een beproefd PvdA-recept om zo verhalen wat meer te laten leven bij het electoraat, maar de sociaal-democraat maakt er nogal een parodie op en dat viel nogal wat mensen op. Te gespeeld. Ohja, en de evil vrije markt is volgens Tang de schuld van alles. Gaaap.
Opvallend is ook dat CU-SGP-lijsttrekker Van Daalen schijnbaar moeilijk uit z'n woorden kwam. Toen hem gevraagd werd de verschillen tussen de ChristenUnie en de SP te duiden werd het de toch ervaren politicus erg moeilijk. Voor het publiek was in ieder geval onduidelijk waar de inhoudelijke, Europese geschilpunten liggen tussen de christen-socialisten en de 'gewone' socialisten. Au.
Maar de SP bleek wel meer raakvlakken te hebben met andere partijen. De partij werd uitvoerig geprezen door D66 vanwege het willen optuigen van heel pakket van door Brussel gegarandeerde werknemersrechten. Een kus des doods natuurlijk, want de SP probeert zich juist te profileren als links en eurosceptisch en D66 wordt verguisd als 'rechts' en eurofiel.
Echt euroscepticisme bleef dus achterwege gisteravond, en dat was jammer. De PVV kon de verleiding niet weerstaan om met de benen omhoog in de luie stoel te zitten, en was dus afwezig. En VVD-lijsttrekker Hans van Baalen kwam niet verder dan wat... opmerkelijk gekozen one-liners ("Wil je meer of wil je minder milieu?"). Aan het vertellen van een eigen verhaal kwam hij slechts mondjesmaat toe, want zijn collega's bleven Van Baalen ondervragen en ridiculiseren vanwege zijn optreden op het Maidanplein in de Oekraïne.
Het WTF-moment van de avond was tenslotte een opmerking van D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld aan het adres van GroenLinkser Bas Eickhout, die werd verweten een watermeloen te zijn: groen van buiten, rood van binnen. Het werd wat linkse vliegen afvangen tussen de twee, maar niets wat een daadwerkelijke conservatieve of liberale kiezer precies zou interesseren.
Uiteraard eindigde het debat zoals menig Europese happening eindigt: lallend aan de bar:
Misschien ook gewoon het beste idee, na het aanschouwen van zo'n opmerkelijke poppenkast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten