De beste koffie in Nederland komt uit Zweden

Geen categoriemei 20 2014, 15:00
Nog steeds schieten de koffietentjes in Amsterdam als paddestoelen uit de grond. Blijkbaar is er nog steeds markt – maar het wordt wel steeds moeilijker voor de schenkers om zich te onderscheiden van de rest. Scandinavian Embassy, dat sinds een paar maanden gevestigd is aan het Sarphatipark, doet het met de beste koffie in Nederland.
Tenminste, volgens de Esquire, dat elk jaar een top tien van beste koffiebars samenstelt. Dit jaar was dat dus Scandinavian Embassy, vanwege de subtiele en tegelijk complexe smaak van de koffie, de mooie schuim op de cappuccino en de lichte, schone en vooral lekkere filterkoffie.
Daarnaast is het koffietentje, zoals je zou verwachten van iets dat uit Zweden komt, übercool. Een mooie, eenvoudige maar zeer smaakvolle inrichting, met robuust hout en wat bijzondere, Zweedse attributen. Twee mannen zijn verantwoordelijk voor het etablissement: de in Argentinië geboren, maar al lang in Zweden woonachtige Nicolas Castagno en Rikard Andersson. Castagno won vorig jaar de Swedish Brewers Cup, voorwaar geen kinderachtige prestatie in het koffiegekke Zweden. Hij wil Nederland laten kennis maken met subtiele koffiesmaken, zoals de Keniaanse boon die hij bij mijn bezoek schenkt. Fruitig, noemt hij het aroma, en inderdaad zit er een lichte, zoetzure ondertoon in de koffie. Van bitterheid is in de verste verte geen sprake.
Andersson zwaait de scepter over de keuken. Hij werkt met producten uit Zweden – zoals rendier, eland, beer en zalm – maar onderzoekt ook de lokale markt. Op dit moment is hij bezig met de bereiding van vijf kilo kopvlees, van een Montbeliarde koe (een combinatie van melk- en vleeskoe) van biologische boerderij de Groene Griffioen in Weesp. Van de wangen wordt stoof gemaakt, van de rest hoofdkaas, of zult – ook al zo’n onderschat en bijna vergeten lekkernij. De kaart toont ook Nederlandse oesters, varkens, vis en eend.
Om de cool-factor nog te verhogen, wordt het tentje later dit jaar uitgebreid met mode. De vriendin van Andersson, Dominika Budny, heeft haar eigen label en is druk bezig met een eerste collectie, die na de zomer in de zaak zal hangen. Verder staan nog op de verlanglijst: muziekoptredens, bijzonder bier, en wellicht nog wat superhip design. En natuurlijk zijn er koffieproeverijen en workshops voor barista’s to be. Heel leuk allemaal, maar je kunt dus ook gewoon komen voor dat beste kopje koffie van Nederland.
Scandinavian Embassy, Sarphatipark 34 in Amsterdam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten