De lucratieve bijbaantjes van Verhofstadt

Geen categoriemei 05 2014, 14:00
Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale ALDE fractie in het Europees Parlement schnabbelt bij.
Klaarblijkelijk heeft hij tijd om naast zijn parlementaire werk nog andere bezigheden te vervullen. Zo is Verhofstadt commissaris bij het beursgenoteerde Sofina, met een beurswaarde van ruim twee miljard goed voor elf procent van de totale Brusselse beursindex. Ik vraag mij af of dit soort bijbanen wel stroken met de onafhankelijkheid, die van een 'volksvertegenwoordiger' verwacht en verlangd mag worden. Ik zet volksvertegenwoordiger bewust tussen aanhalingstekens, omdat er geen Europees volk is, ofschoon dat voor euro-adepten als Verhofstadt niet terzake doet. Voor vier keer vergaderen strijkt Verhofstadt een bedrag op van € 130.500,- ofwel € 32.625,-- per keer, een modaal Nederlands jaarsalaris. De Morgen:

"Alles samen streek Guy Verhofstadt vorig jaar een brutobedrag van 130.500 euro op aan vergoedingen en zitpenningen. Uit het rapport blijkt onder meer dat de raad van bestuur vorig jaar amper viermaal samenkwam."

Nu verdient Verhofstadt als voorzitter van de ALDE-fractie nog fors meer dan de gemiddelde europarlementariër, maar dat geheel terzijde. Maar dat Sofina, wat is dat eigenlijk voor bedrijf?
Zoals gezegd een van de grootste Belgische genoteerde holdings. Een belegger eigenlijk. Naast belangen in Danone, Colruyt en Delhaize houdt de holding zich ook bezig met hedgefunds en 'private equity'. Maar natuurlijk geen 'conflict of interest' met het parlementaire werk van Guy.
Het is wonderbaarlijk dat Verhofstadt van het strict ambtelijke EP toestemming heeft gekregen om deze bijbaan te vervullen. Zeker met het oog op de eurocrisis en alles wat daarmee samenhangt is een commissariaat in een beursgenoteerde onderneming die belegt in hedgefunds, de sector die als enige verdiend heeft aan de crisis, naast de Goldman Sachsen van deze wereld, vanzelfsprekend not done.
Het is ook tekenend voor het morele niveau van de persoon die het liefst alle natiestaten van Europa in federale rook ziet opgaan. Guy Verhofstadt is een Belg zonder morele scrupules.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten