Dijsselbloem als opvolger van Barroso?

Geen categoriemei 04 2014, 17:44
Vanmiddag was Frits Bolkestein te gast bij Buitenhof. Aan de vooravond van de Europese verkiezingen had hij een gesprek met Marcia Luyten.
Bolkestein zei niet veel wat hij niet al eerder had gezegd: de muntunie is een mislukking, de euro een slaappil en het Europees Parlement is niet representatief, want er is geen Europees volk. Nieuw was wel dat hij vond dat de Nederlandse regering minister Dijsselbloem naar voren zou moeten schuiven als kandidaat om de Portugees Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Opvallend, maar niet geheel onlogisch. Immers, Nederland heeft nog nooit de voorzitter van de Commissie geleverd (Lubbers was ooit kandidaat, maar verspeelde zijn kansen door zijn politiek onbegrijpelijke opstelling tegenover de Duitse hereniging), ons land is een relatief klein land en dus niet 'bedreigend' en voor Duitsland is een Nederlandse kandidaat wellicht zelfs een mogelijke 'droomkandidaat', als tegenwicht tegen de Franse dominantie in Brussel.
Momenteel is Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep, het college van ministers van Financiën van de eurozonelanden, maar die functie komt volgend jaar te vervallen, omdat sommige landen, waaronder Frankrijk, willen dat het een full time functie wordt. Dijsselbloem heeft al eerder aangegeven dat hij dan kiest voor zijn huidige baan als Nederlandse minister van Financiën. Maar volgens Bolkestein heeft Dijsselbloem indruk gemaakt bij zijn Europese collega's. Bovendien spreekt Dijsselbloem goed Engels, althans volgens Bolkestein, maar we herinneren ons allemaal nog wel de verwarring die ontstond toen Dijsselbloem de bail in van Cyprus 'a template', een blauwdruk, noemde voor de rest van de eurozone. Niettemin, Bolkestein vond dat de Nederlandse regering het initiatief moest nemen om Dijsselbloem als kandidaat naar voren te schuiven. Hij zei desgevraagd tegen Marcia Luyten:

"Ik denk vooral aan onze landgenoot Dijsselbloem. Hij heeft een goede reputatie in Brussel, is een bekwaam voorzitter geweest van de Eurogroep en spreekt goed Engels. Dijsselbloem is goed in zijn vak en van vele markten thuis. Het heeft er niks mee te maken dat hij een sociaal-democraat is. Bovendien is Nederland één van de oprichtingslanden van de EU, maar nog nooit is Nederland voorzitter van de EC geweest, dus Dijsselbloem maakt een gerede kans om het te worden. De minister van Buitenlandse zaken en onze ambassadeur in Brussel moeten beginnen met lobbyen."

Dat laatste is pikant, want het is onderhand een publiek geheim, dat die minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zelf belangstelling heeft om Nederland te vertegenwoordigen in de Europese Commissie als Kroes zodadelijk vertrekt. Het is ook een publiek geheim dat er nu een PvdA bewindspersoon 'aan de beurt' is om de VVD op te volgen in de Commissie. Zowel Timmermans als Dijsselbloem zouden dus in aanmerking komen. En ook Timmermans spreekt goed Engels, sterker, hij spreekt wel zeven talen, waaronder Russisch. Dat laatste kan nog van pas komen straks... Enfin, ik deel de mening van Bolkestein dat Dijsselbloem een hele geschikte kandidaat is om Barroso op te volgen, maar belangrijker, het zou goed zijn als Nederland de voorzitter van die Commissie levert, al was het maar vanwege zoveel mogelijk 'damage control'.
De huidige drie kandidaten (Juncker, Schulz en Verhofstadt, red.) die door de fracties van het Europees Parlement naar voren zijn geschoven, vindt Bolkestein maar niets. Schulz ontleent zijn profiel vooral aan het feit dat de Italiaanse premier Berlusconi hem ooit een 'Kapo' noemde, verwijzend naar de Duitse concentratiekamp officieren, maar verder ziet Bolkestein niets van waarde op de conduite staat van de Duitser. Over Verhofstadt zei Bolkestein dat deze 'op zichzelf een aardige man' was, maar met verkeerde (federale) ideeën, 'zoals zoveel Belgen', voegde hij eraan toe. En over Juncker, tenslotte, zei Bolkestein, dat deze wel heel erg 'uit de oude doos' kwam, 'ein tote Hose' zoals de Duitsers dat noemen. Drie keer niks dus. 'Wat een armoede', verzuchtte hij. Tsja, veel duidelijker kun je niet zijn.
Het is overigens de eerste keer dat het Europees Parlement een kandidaat naar voren mag schuiven, maar in de Verdragen is bepaald, dat de Europese Raad van regeringsleiders uiteindelijk beslist. Maar het EP kan voet bij stuk willen houden en dan dreigt een impasse, want het zou dan zomaar kunnen dat het parlement tegen de Raad zegt 'maar een jaartje te wachten'. De stoelendans is daarmee nog niet ten einde, want in december gaat ook 'good old' Herman van Rompuy met pensioen. Wie hem zal opvolgen als voorzitter van de Raad is nog onbekend.
Ander opvallende uitspraak van Bolkestein was nog, dat hij onder druk was gezet door zijn partij (VVD) om akkoord te gaan met het Verdrag van Maastricht, waarin de basis werd gelegd voor de huidige muntunie. Bolkestein noemde geen namen, maar voor de goede verstaander was duidelijk dat hij o.a. doelde op Gerrit Zalm, de toenmalige minister van Financiën. Bolkestein wil nu dat de noordelijke landen een nieuwe munt gaan voeren, parallel aan de euro, zoals ook bepleit door prof.dr. Hans-Olaf Henkel, de Duitse economie professor, die voor Alternative für Deutschland naar het Europees Parlement gaat. Ook Henkel is tegenwoordig, evenals Bolkestein, een 'euro spijtoptant'. Hij schreef in het voorwoord bij mijn boek Het Eurobedrog:

"Als vroege ondersteuner van de euro beschouw ik thans dat engagement als de grootste professionele fout uit mijn loopbaan. Hier zijn de redenen."

Volgens Bolkestein 'is Nederland met de euro in een fuik gezwommen en we weten niet hoe we er uit moeten komen'. Nu dus nog een manier vinden hoe we er zonder al teveel kleerscheuren uit kunnen komen, want een 'betaalprovincie' blijven van Brussel is een weinig aanlokkelijk vooruitzicht.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten