Hans van Baalen (VVD) houdt rijke donateurs geheim

Geen categoriemei 09 2014, 12:44
Hans van Baalen weigert inzage te geven in donaties van 'rijke vrienden'.
De grootste eurofiel die er rondloopt bij de VVD, Hans van Baalen, weigert de boeken te openen van een stichting waarmee hij donaties incasseerde van onder anderen zakenvrouw Nina Brink. Hij zegt weliswaar dat de stichting, die vijf jaar geleden werd opgezet, 'transparant' is, maar de boeken wereldkundig maken? Neen, thank you very much. Aldus het AD:

Van Baalen kreeg naar eigen zeggen giften van ex-World Online-topvrouw Brink, multimiljonair Rob Thielen, honorair consul van Israël John Manheim en zakenman Antonie Dake. Het zou gaan om 18.000 euro. Of dat alle donaties zijn en wat er precies met het geld is gebeurd, valt niet te controleren. 

Ik durf te betwijfelen dat 18.000 het totale bedrag is. Er zal vrijwel zeker meer zijn gedoneerd door weer andere rijke vriendjes van de lijsttrekker van de VVD. Helaas zullen we dat nooit weten omdat Van Baalen heel vrolijk laat weten dat hij de boeken van de stichting voor altijd gesloten zal houden. "We hebben geen publicatieplicht," zegt hij. En als hij er niet toe gedwongen wordt is hij niet van plan om dit soort toch wel belangrijke informatie te delen met de kiezer.
Die moet namelijk zoveel mogelijk in het donker worden gehouden over de handel en wandel van de Europese leider van de VVD.
Blijkbaar heeft Van Baalen iets te verbergen. Normaal gesproken zou een politicus er namelijk geen enkele moeite mee hebben om dit soort informatie publiek te maken. Zoals hoogleraar politicologie Gerrit Voerman zegt tegen het AD: "Als je niks te verbergen hebt, gooi je toch gewoon die boeken open?"
Er moet dus bijna wel iets aan de hand zijn. Reden genoeg voor ons allemaal, me dunkt, om weer eens lekker te graven in het (recente) verleden van die man. Wie zijn die rijke vrienden precies en wat wilden ze graag terug hebben voor hun donaties?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten