Je zou maar een rechtse Waal zijn

Geen categoriemei 30 2014, 19:00
Alhoewel er in België een ruim mandaat ligt voor een nieuwe centrum-rechtse regering om aan de slag te gaan, verdommen de Franstaligen dat. Zij binden zich liever vast aan socialisten.
Zoals ik ook in de titel schreef: je zou maar een rechtse Waal zijn. Alhoewel wij Nederlanders Wallonië vooral associëren met de socialistische partij van premier Elio di Rupo, met potverteren en met een potje economisch afhankelijk zijn van Vlaanderen, is dat beeld natuurlijk ook een beetje een karikatuur. Niet alle Walen worden overeindgehouden door Vlaams belastinggeld, en niet elke Franstalige wil met man en macht zich blijven vastklampen aan het rare gedrocht dat België heet. Zo gingen er van de 63 Waalse zetels in het vorige week gekozen federale parlement, maar liefst 30 naar rechtse partijen als de liberale MR, de christendemocratische cdH en de populistische PP.
Mooi, zou je denken. Samen met de Vlaamse partijen - te weten N-VA, Open-VLD en CD&V - kan je dan zó aan de slag met een centrumrechts beleid, en met Bart de Wever als centrumrechtse premier. Helemaal prima!
Welnu, dat zou je misschien denken, maar niet dus:

Maar onvermijdelijk zullen ook de mogelijkheden op federaal vlak worden afgetoetst. Zowel MR als cdH hamerde al op het belang van het vormen van symmetrische regeringen, PS heeft altijd gezegd dat er onderhandeld moet worden over alle niveaus. Als de Franstaligen een front kunnen vormen, kan dat gebruikt worden als breekijzer op federaal niveau.

Alhoewel er nog geen deuren definitief gesloten zijn, lijken cdH en MR hun keuze al gemaakt te hebben: géén De Wever in de landsregering. De Franstalige rechtse partijen gaan liever nog een termijn onder de socialist Di Rupo dienen, dan dat ze de N-VA steunen. Ik herhaal dat: de rechtse Waalse partijen steunen nog liever een socialist, dan een eigen geestesverwant. Want Vlaams en eng.
Heel erg raar, want zo wordt de communautaire kwestie belangrijker gemaakt dan zaken als economie, kleine overheid en banen. Uiteindelijk is één van de eerste verantwoordelijkheden van een regering toch zorgen dat de welvaart gemaximaliseerd wordt, en met spilzieke socialisten zoals die in de PS zitten, krijg je dat domweg niet voor elkaar.
Hoe dan ook geldt voor formaties (ook in België) de Engelstalige volkswijsheid 'It ain't over, until the fat lady sings.' Wie weet wat er allemaal nog gebeurt, en wie weet wordt De Wever binnenkort dus alsnog premier van een centrum-rechts kabinet. Voor België is het te hopen, maar de Waalse partijen moeten de onzinnigheid van hun N-VA-boycot dan wel gaan inzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten