Leefbaar Rotterdam grijpt de macht in Rotterdam

Geen categoriemei 08 2014, 11:30
Goed nieuws voor de havenstad: Leefbaar Rotterdam gaat een college vormen met D66 en CDA. De grote verliezer van de verkiezingen, de PvdA, heeft het nakijken.
Vanmiddag om 13:00 uur wordt het officiële collegeakkoord van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA gepresenteerd, maar er zijn al een aantal dingen bekend. Leefbaar krijgt drie wethouders in het nieuwe college, D66 twee en CDA één. Een mooie verhouding en passend bij de verkiezingsuitslag van 19 maart, hoewel de drie partijen slechts een meerderheid hebben van één zetel, maar dat hoeft geen probleem te zijn.
Het lijkt erop dat het nieuwe college flink aan de slag gaat in de stad die hiervoor door de PvdA werd bestuurd. Citaat van RTV Rijnmond:

Na de ambtelijke reorganisatie van de afgelopen jaren willen de collegepartijen dus opnieuw bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Naar verwachting gaan honderden banen verloren. Ook naar het armoedebeleid gaat minder geld en het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering moet omlaag. In het budget voor cultuur wordt niet gesneden.

Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans, die eerder al wethouder was in Capelle aan den IJssel, wordt wethouder veiligheid en buitenruimte. Een prima portefeuille voor de politicus die zich profileert als een echte crimefighter en die bovendien al jaren strijdt voor de belangen van slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven via het Burgercomité tegen Onrecht. Eerdmans drukt meteen al een stempel op het akkoord, zo blijkt uit een bericht van het Algemeen Dagblad:

Rotterdam gaat onder andere experimenteren met mobiel cameratoezicht en 'vliegende politiebrigades'. Op die manier denkt de nieuwe coalitie in buurten waar problemen ontstaan snel orde op zaken te kunnen stellen. Agressie en overlast in het openbaar vervoer worden een stuk harder aangepakt. Notoire agressievelingen kunnen in de Maasstad voortaan rekenen op een stadsbreed ov-verbod.

Hugo de Jonge wordt wethouder namens het CDA, net zoals in het vorige college. Hij krijgt de portefeuille onderwijs en jeugdzorg. En vergis je niet, De Jonge is een van de betere (CDA-)wethouders die je nu kunt vinden in de lokale politiek. Wie de twee wethouders namens D66 worden, is nog niet bekend. Maar tot nu toe is het beeld duidelijk: Rotterdam krijgt een centrum-rechts stadsbestuur dat de focus legt op leefbaarheid en veiligheid. En dat is nu precies wat de stad, die al sinds 2006 onafgebroken door de PvdA wordt bestuurd, nodig heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten