Nederland wordt hofleverancer van ALDE-fractie

Geen categoriemei 22 2014, 12:44
Het is begonnen. De stemlokalen zijn open, en Nederland zal ALDE ongetwijfeld rijkelijk belonen. Zal ALDE daarvoor ook Nederland belonen?
Het is een grote, bizarre paradox. Ik schreef het al eerder: nergens als in Nederland heeft Guy Verhofstadt de afgelopen maanden zo onder een vergrootglas gelegen als in Nederland. Eurosceptici maakten dankbaar gebruik van de zichtbaarheid van de Vlaamse sociaal-liberaal door hem af te schilderen als Europa's ergste nachtmerrie. De andere EU-lidstaten hebben zich niet bekommerd om de Belgische schreeuwlelijk (hoogstens een beetje om Juncker en Schulz), want liberalen spelen in die landen helemaal geen rol, of op z'n best geen rol van betekenis.
In Nederland ligt dat anders, omdat Nederland slechts één van drie lidstaten is waar de ALDE-partijen als grootste uit de bus gaan komen. De VVD krijgt de premiersbonus (of wat daar van over is), en D66 zal door velen worden beloond voor hun compromisloze pro-Europese houding. Votewatch voorspelt maar liefst 9 ALDE-parlementariërs (waarvan vijf D66'ers, en vier VVD'ers). Ter vergelijking: in een ander ALDE-wingebied - Estland - wordt verwacht dat de ALDE drie zetels in de wacht gaat slepen, en in het rechtse Denemarken slechts vier.
Maar de winst zal nergens zo gigantisch zijn als in Nederland. Frankrijk mag - als we de peilingen mogen geloven - straks 7 ALDE-politici leveren, en komt als enige van de 28 EU-landen in de buurt van Nederlands omvangrijke bijdrage aan ALDE. Nederland zal van de komende vijf jaar dus de grootste vertegenwoordiging leveren aan ALDE, ondanks de forse en unieke oppositie tegen Guy Verhofstadt.
Negen zetels - dat soort resultaten maken de ALDE (Verhofstadt incluis) straks wél schatplichtig aan Nederland. Het moge duidelijk zijn dat de Vlaamse liberaal straks het voorzitterschap van de fractie zal opgeven aan een ander. Verhofstadt wordt ofwel eurocommissaris namens België, ofwel voorzitter van de Europese Commissie, ofwel druipt in schaamte af omdat hij teveel hij niks werd en de moderne Icarus werd.
Het ligt dan voor de hand welk land de opvolger van Verhofstadt mag gaan leveren: ons koude, liberale kikkerlandje. Het enige waarover men het binnen de ALDE dan nog eens moet worden, is of het Hans van Baalen of Sophie in 't Veld wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten