PVV'er De Graaff probeert 'minder, minder, minder' weg te spinnen

Geen categoriemei 09 2014, 13:59
Je moet het lef maar hebben om zulke ongefundeerde uitspraken te doen.
De lijsttrekker van de PVV bij de aankomende Europese Parlementsverkiezingen, heeft ook eindelijk een duit in het zakje gedaan omtrent de rel waarbij zijn partijleider Geert Wilders een zaal in Den Haag liet scanderen dat het tijd was voor "minder, minder, minder" Marokkanen in de Hofstad, en in Nederland. Gevraagd wat hij er van vond, geeft De Graaff een wonderlijk antwoord:

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om 'meer of minder-Marokkanen?' heeft de partij ondanks het opstappen van diverse PVV'ers toch sterker gemaakt. Dat stelt Marcel de Graaff, PVV-lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, in een interview met NU.nl.

Veel politiek actieve PVV'ers vonden de vraag aan zijn toehoorders op de uitslagenavond bij de gemeenteraadsverkiezingen te ver gaan. De aanhang scandeerde massaal 'minder! minder!'.

Zoals ik hierboven al schreef: dit is allemaal erg wonderlijk. Na de gewraakte uitspraken ontstond er een orkaan van kritiek die de PVV niet ongeroerd liet. Het regende mensen die hun lidmaatschap opzegden (oh, wacht), en de partij verloor twee getalenteerde Kamerleden, en in heel het land versplinterden de toch al versplinterde PVV-fracties alleen nog maar verder. Ook de kersverse gemeenteraadsfractie in Den Haag moest het meteen al met één uittreder stellen.
Maar ook electoraal gezien laat de affaire z'n sporen na: was vóór de rel in de peilingen de PVV nog de onbetwiste nummer één, tegenwoordig heeft de partij van Wilders de grootste moeite om concurrent D66 het hoofd te bieden.
Daarnaast heeft Wilders zich bij vriend en vijand in de Kamer impopulair gemaakt. Door de actie staat de partij in de Tweede Kamer volkomen buitenspel en zal nóg minder moties en amendementen aangenomen zien te krijgen.
Nee, het is dus vrij objectief waarneembaar dat de PVV juist zwakker is geworden sinds de Marokkanenrel. Minder manschappen om het gevecht te voeren (om even in de militaire termen te blijven die De Graaff verderop in zijn interview met Nu.nl bezigt), dus 'de vijand' kan je relatief gemakkelijker overvallen.
De PVV echter, kiest ervoor om de werkelijkheid te ontkennen en doet net alsof zaken die desastreus waren, stiekem een enorme zegetocht betekenden. En zo marcheert de partij verder, met oogkleppen op en zonder ook maar een greintje relativeringsvermogen of ook maar enige zelfkennis. Geen mea culpa, geen excuses, niks. Wat een intellectuele armoede.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten