VVD weet nóg een verkiezingsbelofte te breken: ontwikkelingshulp

Geen categoriemei 30 2014, 10:15
Heel erg knap. Bijna twee jaar na het aantreden van Rutte II weet de grootste regeringspartij nog steeds verkiezingsbeloften te vinden die te breken zijn. Vandaag: ontwikkelingshulp.
Het was één van de eerste dingen die de VVD vermeldde toen de verkiezingscampagne voor de Tweedekamerverkiezingen van 2012 op stoom kwam: het mes wordt gezet in de ontwikkelingshulp! Een reductie van maar liefst 3 miljard euro werd beloofd:

De VVD-Kamerfractie wil drastisch bezuinigen op het budget voor ontwikkelingshulp. De liberalen nemen zo afstand van het Lenteakkoord en komen in de buurt van de PVV die de hulp het liefst wil afschaffen.

In de Volkskrant schrijven fractieleider Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé vandaag dat de hulp aan ontwikkelingslanden met 70 procent omlaag moet: van 4,4 naar 1,4 miljard euro per jaar.

Het was een heel nobel streven. Weliswaar wisten we toen al dat die volle mep van 3 miljard er waarschijnlijk niet af zouden gaan. Immers: behalve de VVD en de PVV stond geen enkele andere partij te springen om verlaging van het ontwikkelingshulpbudget. Maar we wisten wel: als de VVD in het kabinet komt, dan gaan we opnieuw bezuinigen op ontwikkelingshulp. En dat was helemaal mooi! Dit populaire standpunt heeft mede bijgedragen aan de enorme overwinning die de liberalen boekten bij de verkiezingen: maar liefst 41 zetels.
In het regeerakkoord werd uiteindelijk afgesproken: 1 miljard er af. Oké, prima. We snappen dat 3 miljard niet lukt, want socialistische oogkleppenpartner, dus 1 miljard is een mooi resultaat. Maar wat de kiezers niet verwachtten, en ook niet verdienden, was dat de VVD vervolgens dat bedrag in het door de liberale partij gedomineerde kabinet weer ging verhogen:

Half miljard extra ontwikkelingshulp

Het kabinet houdt er rekening mee dat het dit jaar 500 miljoen euro meer kwijt zal zijn aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is het gevolg van een nieuwe boekhoudkundige rekenmethode, waardoor de omvang van de economie toeneemt.

Een heel leuk verhaaltje over procenten, maar uiteindelijk is dat niet wat de VVD de kiezer heeft voorgehouden. De VVD heeft de kiezer beloofd in absolute getallen de ontwikkelingshulp te verlagen. Er was geen woord bij over percentages van het bruto nationaal product. Dat een herberekening van de economie in ambtelijke modellen aangeeft dat er meer besteed zou moeten worden aan ontwikkelingshulp is leuk voor de ambtenaren en GroenLinks, maar dat zou voor de VVD en de VVD-achterban helemaal niks uit moeten maken. Een miljard eraf is een miljard eraf. Dat was al een compromis, dus we gaan er niet nog verder mee marchanderen.
Dat laatste had de houding van de VVD inzake de verhoging van het ontwikkelingshulpbudget móéten zijn, maar we weten allemaal uit welk materiaal de ruggegraat van de VVD-partijleider alsmede minister-president gesneden is: rubber. En zo levert de liberale volkspartij opnieuw een huzarenstukje: na twee jaar regeren zijn er kennelijk nog steeds verkiezingsbeloften over die te breken zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten