Alexander Pechtold waant zich al premier

Geen categoriejun 25 2014, 9:00
Het succes in de peilingen stijgt Pechtold naar het hoofd.
Alexander Pechtold van D66 voelt zich helemaal het mannetje sinds zijn partij de lokale verkiezingen heeft gewonnen en het ook niet slecht deed bij de Europese verkiezingen. In de peilingen staat zijn partij soms wel, soms net niet bovenaan. Pechtold zou in theorie de volgende minister-president van Nederland kunnen worden.
Ja, dat is een enge gedachte, maar het geval wil dat dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan de virtuele werkelijkheid (in ieder geval voor D66). Maar de ongeduldige Pechtold staat in ieder geval te trappelen, hoor. Gisteren beweerde hij in de Tweede Kamer dat het kabinet in zijn ogen te weinig ambitie heeft. Zijn enthousiasme om het kabinet overeind te houden verdwijnt dan ook "in rap tempo":

Premier Rutte en zijn ministers hebben volgens Pechtold een groot deel van de hervormingen uit het regeerakkoord al in wetgeving omgezet of geschrapt. "Als het kabinet hier nog drie jaar wil zitten, wat kunnen we van dit kabinet dan verwachten?"

Lees vooral ook Pechtolds antwoord op de reactie van minister Kamp, die gisteren juist wel beweerde dat het kabinet "zo'n ambitie heeft":

Hij was zeer ontevreden met de antwoorden die hij van Rutte en later van minister Kamp kreeg. "Ik krijg te horen: we zijn ermee bezig en u bent constructief en we gaan ermee door. Als dit de houding van het kabinet is: prima. Maar dan is mijn enthousiasme in rap tempo verdwenen."

Pechtold kijkt natuurlijk verlekkerd naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Als de trend doorzet, gaat het kabinet veel zetels verliezen in de Eerste Kamer en wordt D66 misschien de grootste partij. Dan is het draagvlak voor het kabinet-Rutte II definitief verdwenen.
Als het aan Pechtold ligt - al zegt hij dat niet zo - komen er zo snel mogelijk verkiezingen, het liefst vlak na de Provinciale Staten-verkiezingen. Want hij heeft het momentum mee. Maar het succes in de virtuele peilingen stijgt Pechtold naar het hoofd. Als hij denkt dat hij de nieuwe premier van Nederland wordt, dan is hij niet alleen een ijdeltuit, maar tevens knettergek.
De kiezer gaat D66 echt niet de grootste partij van Nederland maken. Op het laatste moment kiezen potentiële D66-kiezers altijd voor een andere partij, gewoon omdat D66 in feite he-le-maal nergens voor staat. Dat de peilingen D66 groot maken, komt omdat de partij tegelijk een positief, een beetje een rebels en een winnaarsimago heeft. Daar willen mensen graag bij horen. Maar als het erop aankomt, wordt D66 echt niet groter dan 15 zetels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten