Klein: 'Ik moet aan de kant voor Henk Krol'

Geen categoriejun 01 2014, 20:29
Henk Krol wil een comeback maken en daarom moet Klein aan de kant worden geveegd.
Norbert Klein, de fractieleider van 50Plus (of niet?) in de Tweede Kamer, zegt dat hij collega Baay uit de fractie heeft gezet omdat zij samenspande met Jan Nagel om hem uit de partij te werken. Hij zou namelijk ruimte moeten maken voor Henk Krol, de oud-fractieleider die onder vuur kwam omdat hij geen pensioenpremie afstand voor personeel van de Gay Krant. Dit terwijl hij in de politiek net deed alsof hij de beschermengel van (bijna) bejaard Nederland was.

Met de komst van Martine Baay als collega-kamerlid heeft een maandenlange structurele tegenwerking plaatsgevonden. De problemen zijn tot een centraal doel te herleiden. Het was de bedoeling dat ik als Kamerlid zou aftreden zodat Henk Krol zijn voormalige positie als fractievoorzitter terugkreeg. Vooronderstelling hierbij is dat daardoor de kansen op goede provinciale statenverkiezingen 2015 en het continueren van het Eerste Kamerlidmaatschap van Jan Nagel vergroot worden.

Uiteindelijk ontstond er daardoor een onwerkbare situatie. In plaats van zelf uit de partij te stappen besloot hij Krols geheimagent (of die van Nagel, eigenlijk) uit de fractie te gooien. Klein gaat verder:

De stelling van het huidige hoofdbestuur is dat Henk Krol misschien wel laakbaar maar in ieder geval niet strafrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld. Om deze terugkeer mogelijk te maken, is een commissie onder voorzitterschap van Jan Nagel ingesteld die haar werk nog niet heeft afgerond. Bovendien is er behalve de feiten die aanleiding hebben gegeven voor het onderzoek van de Minister van OCW nog zeker één soortgelijke kwestie aan het licht gekomen waarin Henk Krol en zijn Stichting Vrienden van de Gaykrant centraal staan, zodat naar mijn inzicht diens rentree op dit ogenblik niet opportuun is. Tevens baart het mij zorgen dat Henk Krol en het partijbestuur zich bij hun acties niet het landsbelang en partijbelang laten prevaleren, maar het eigen belang – en ook dat van externe financiers die op de rentree van Henk Krol hebben aangedrongen.

Een aantal opmerkingen:
1. Klein moet zich er niet over verbazen dat Krol een comeback wil maken. Die man is een opportunist pur sang en is ervan overtuigd - misschien ook nog wel terecht - dat 50Plus zonder hem nooit zo ver was gekomen. De kans dat hij definitief met pensioen zou gaan was dus ongeveer nihil.
2. Aan de andere kant - en dit is veel belangrijker - is het partijbestuur van 50Plus niet alleen bijzonder achterbaks, maar vooral ook immoreel bezig. Volksvertegenwoordigers moeten zonder last en ruggespraak hun werk kunnen doen. Het is volstrekt helder dat dit bij de ouderenpartij niet eens bijna het geval is: Klein wordt te pas en te onpas dwars gezeten en er wordt blijkbaar continu druk op hem uitgeoefend om op te stappen.
We kunnen alleen maar hopen dat de kiezer Jan Nagel en Henk Krol nu dan eindelijk uitkotst. Deze heren zijn nog grotere opportunisten dan Mark Rutte en Alexander Pechtold. Stuur ze bij de volgende verkiezingen alsjeblieft naar huis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten