Nederland moet voorbeeld VS volgen: meer defensie!

Geen categoriejun 04 2014, 19:00
Obama trekt de portemonnee voor Europese defensie: 1 miljard dollar. Geweldig! Maar aan de andere kant: nu moeten ook de Europeanen boter bij de vis doen.
Verreweg het beste bericht dat sinds lange tijd uit Washington D.C. komt: Obama gaat meer geld uitgeven aan defensie in Europa. Erg goed nieuws, dus:

Obama wil 1 miljard dollar uittrekken voor een speciaal fonds om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa te versterken. Hij heeft het Amerikaanse Congres vandaag gevraagd daarmee in te stemmen.

Volgens het Witte Huis is het ‘Europees Geruststellingsfonds’ noodzakelijk gezien de zorgen die Europese landen zich maken over de Russische acties in Oekraïne. Het geld wordt gebruikt voor militaire oefeningen, trainingsmissies en het doorwisselen van land- en luchtmachtpersoneel in Europa.

Efficiënter was het natuurlijk geweest als Amerika nooit zoveel troepen had weggehaald van Europees grondgebied, zodat men nu niet opnieuw kazernes hoeft in te richten en troepen op te leiden, maar goed: liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
De situatie met Rusland heeft - zoals Obama correct betoogt - aangetoond dat niemand zomaar moet aannemen dat men ook zonder militair vlagvertoon zich een weg door geopolitieke wespennesten kan ellebogen. Immers: als je geen leger achter de hand hebt tegenover iemand die dat wél heeft, word je eenvoudig in een hoekje gezet en buitenspel gemanoeuvreerd. Spotprenten zoals deze, waarbij Poetin een hele reeks Westerse leiders op schaakmat trakteert, zijn iconisch voor de situatie waarin wij ons momenteel bevinden.
En dat brengt mij meteen bij mijn aanbeveling die ik doe in de kop bovenaan dit artikel: het Westen bestaat natuurlijk niet alleen uit Amerika. Ook Europese landen hebben sinds het einde van de Koude Oorlog in een veels te gretig tempo de omvang van hun nationale defensie-apparaten teruggebracht. Nederland - van de week verscheen nog een beschamend artikel getiteld 'The Dutch were powerless when Russian warships entered their waters' over ons - is daarin helaas altijd koploper geweest.
Laten we van de nood een deugd maken. Links Nederland is altijd erg gecharmeerd geweest van de progressieve held Obama. Laten we links voor één keer gelijk geven en ze helpen met het ondersteunen van het beleid van 'The One'. Ook wij moeten een miljard in onze defensie pompen! Win-win-situatie: links denkt dan dat wij - fatsoenlijke rechtse mensen - ook pro-Obama geworden zijn, en wij krijgen ons felbegeerde leger waarmee Europa op mondiaal niveau eindelijk weer eens kan meepraten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten