Peiling: top vijf op vier zetels van elkaar

Geen categoriejun 22 2014, 10:14
Het is spannender dan ooit in de vaderlandse politiek.
Interessante ontwikkelingen in politiek land: vier van de vijf grootste partijen verliezen een zetel. Aangezien twee van hen er juist een zetel bij krijgen, zitten we opeens met de vreemde situatie dat vijf partijen slechts vier zetels van elkaar af staan in de peilingen. Volgens mij is zoiets nog nooit gebeurd.
Volgens Maurice de Hond verliest D66 deze week namelijk een virtuele zetel, waardoor Pechtold en co. uitkomen op 24. Om volstrekt onverklaarbare redenen stijgt de VVD er juist één - naar 23. Het CDA blijft staan op 22, gevolgd door de SP die er een zetel bij heeft gekregen (21). Tenslotte heeft de PVV enkele potentiële kiezers verloren waardoor Wilders nu genoegen moet nemen met 20 zetels.
Maurice de Hond merkt ten aanzien van de PVV op dat het voor het eerst in meer dan vier jaar tijd is dat de PVV slechtst de vijfde partij van het land is. Hoewel dat natuurlijk als een leuk nieuwtje klinkt is het niet bijzonder veelzegggend, behalve dan dat die partij in normale omstandigheden echt tegen haar plafond zit bij ergens tussen de 20 en 24 zetels. Hier de uitslag van de peiling:
Hoe meer peilingen je ziet, des te duidelijker het wordt dat Nederland tot op het bot verdeeld is. Eigenlijk zijn we het er vooral over eens dat we allemaal iets anders willen.
Het ironische daarvan is dat we daardoor juist iedere keer precies hetzelfde krijgen. Door die verdeeldheid moet een aantal partijen namelijk met elkaar samenwerken en de enigen die dat willen zijn leden van de oude garde. Het gevolg? Paars IV, V, VI, VII, VIII, IX en X. Met andere woorden: een halfzacht beleid waarbij niemand zijn zin krijgt.
Nou ja, niemand behalve de politieke elite. De heren Pechtold, Samsom en Rutte vinden het namelijk prima zo. Ze hebben lak aan de kiezer en willen doen wat zij voor ogen hebben. Interessant genoeg stelt een verdeeld electoraat ze daar toe in staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten