Saddams troepen maken een comeback

Geen categoriejun 18 2014, 13:59
Het is niet alleen ISIS dat wild om zich heen slaat in Irak.
The Telegraph heeft een bijzonder zorgwekkend artikel + video online gezet over Irak. Uit recente berichten blijkt namelijk dat Saddam Hoesseins mannen terug zijn van weggeweest.

Tal Afar was once the emblem of US military success in Iraq - the city where American forces defeated their adversaries twice. First they drove out the army of Saddam Hussein, and later the Islamist militants who rose up against the occupation.

Less than a decade later, the two US foes have joined forces to seize back Tal Afar, and the machine guns and armoured vehicles that American troops left behind to defend its new-found freedom are being used by the very insurgents they sought to defeat.

Saddams troepen lijken bijzonder geïnspireerd te zijn door de opkomst van ISIS en andere terroristische groeperingen. Opeens hebben ze massaal wapens in handen en hoop dat ze het sjiitische regime omver werpen. Afgelopen zondag hebben ze dan ook al samen Tal Afar overrompeld, waar de meeste sjiieten meteen vertrokken zijn. Niet zo gek, aangezien Baathisten sjiieten zien als een gevaar voor hun macht, en radicale soennieten ze beschouwen als ketters die de doodstraf verdienen. Zoals een Iraakse inlichtingenofficier al opmerkte: "It is Baathists from Tal Afar who enabled Isis to take over the town. They have a strong presence and are very well organised."
De Amerikanen hebben er alles aan gedaan om die troepen van Hoessein te vernietigen. Blijkbaar is dat alles behalve gelukt; ze hebben zich een tijdje koest gehouden, maar zijn onmiddellijk terug van weggeweest op het moment dat ze kans zien om een comeback te maken.
Het is triest om te zien dat de oorlog in Irak eigenlijk nutteloos is geweest - en dat eerst en vooral omdat Obama zijn troepen heeft teruggetrokken en in de tweede plaats omdat Nouri al-Maliki geweigerd heeft om soennieten bij zijn regering te betrekken. Alle oude vijanden zijn terug van weggeweest, zowel de religieuzen als de baathisten. Amerika en Europa kunnen ISIS (met name) verzwakken - en dat moeten we doen - maar Irak zelf valt als land eigenlijk niet meer te redden. Laat het maar uit elkaar vallen. Geef de Koerden hun staat, de sjiieten de hunne, en soennieten tenslotte ook een eigen territorium, welke ze niet hoeven te delen met andersdenkenden.
De enige 'maar' is dat terroristen het nergens voor het zeggen mogen krijgen. Als ISIS of Al Qaeda de macht in het soennitische gedeelte in handen dreigen te krijgen moet er dus hardhandig worden ingegrepen. Geef 1/3e van het land dan maar aan de oude baathisten die Saddam dienden; prettig is anders, maar ze zijn toch echt minder erg dan ISIS en andere extremistische organisaties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten