Daniel van der Stoep gooit handdoek in de ring

Geen categoriejul 29 2014, 8:53
De voorzitter die een paar dagen geleden het hele bestuur ontbond houdt er nu zelf ook mee op.
Op Facebook laat Artikel 50 weten dat oprichter en voorzitter Daniel van der Stoep ermee ophoudt. De oud-europarlementariër geeft het stokje over aan een ander.

Hierbij maakt Daniel van der Stoep, oprichter, voorzitter en partijleider bekend dat hij opstapt als voorzitter van de partij Artikel 50.

Hij heeft aan voormalig vice-voorzitter Lammert Dijkstra gevraagd om hem als voorzitter op te volgen en om zo snel mogelijk een nieuw bestuur in te stellen om een Ledenvergadering voor te bereiden waar een volledig nieuw bestuur kan worden aangesteld. Van der Stoep stelt zich nadrukkelijk niet beschikbaar voor een plek in een toekomstig bestuur.

Alweer een merkwaardige gang van zaken: zelfs in de Sovjet Unie diende het Politburo voorstellen van de voorzitter officieel goed te keuren. Het zou me verbazen als de statuten van Artikel 50 de voorzitter de mogelijkheid geven om zelf - zonder met anderen te overleggen - een opvolger aan te wijzen. Daar zal dus ongetwijfeld nog wat gedonder van komen.
De onderhand dus oud-voorzitter gaat verder:

Van der Stoep "Gezien een aantal recente partij-ontwikkelingen is het mij duidelijk geworden dat het niet in het beste belang van Artikel 50 is al[s] ik aan zou blijven. Het belang van Artikel 50 staat bij mij absoluut voorop. Niemand is groter dan de partij."

Om de partij nu in rustig vaarwater te brengen en voor te bereiden voor toekomstige verkiezingen is het van het allergrootste belang dat er een bestuur komt met een duidelijk mandaat van de leden naar de toekomst toe. Aldus Van der Stoep. "ik sta nog steeds achter mijn beslissing om het bestuur eerder deze week te ontbinden. Soms moet je snoeien om te groeien."

Dat laatste is een leuke oneliner, maar het is natuurlijk volstrekt onacceptabel dat een voorzitter van een ledenpartij op eigen houtje het hele bestuur ontbindt. Dat Van der Stoep daar nog steeds achter staat zegt bijzonder veel over zijn democratische overtuigen - of beter gezegd: het gebrek eraan.
Het is dus nog steeds één grote chaos bij Artikel 50. Het bestuur kondigde eerder aan alleen door te gaan, Van der Stoep stapt nu zelf op, en opeens heeft de partij officieel een nieuwe leider, die waarschijnlijk door niemand gesteund wordt omdat de rest van de partij niet gekend is in zijn benoeming en hij voor de leden een totale onbekende is.
Als gezegd: Van der Stoep blaast Artikel 50 op. Dit zijn LPF-perikelen tot en met. Er zijn niet veel jonge partijen die dat soort ongein overleven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten