Louis van Gaal is een voetbalheld

Geen categoriejul 06 2014, 11:29
Alle respect voor misschien wel de meest innovatieve coach ooit.
Natuurlijk, Tim Krul was degene die de penalty's stopte, en ja, daar verdient hij de dankbaarheid van de natie mee. Het was een ongekende prestatie: hij kwam in de laatste minuut in de wedstrijd, en groeide vervolgens uit tot de held van de dag. Als dat geen jongensdroom is weet ik het ook niet meer. Een keeper die twee van de vijf penalty's stopt is écht geweldig bezig en verdient alle lof.
Geweldig gedaan dus, Tim. Een ongekende prestatie, op een ongelooflijk moment.
Toch is Krul niet de enige held; Louis van Gaal komt daar ook voor in aanmerking. Welke andere trainer haalt zijn vaste keeper in de laatste minuut uit de wedstrijd om er een penalty-killer in te zetten? Wie heeft die moed? Behalve Louis dus?
Het mooiste van Van Gaal is dat hij na de wedstrijd kalm uitlegde dat keeperstrainer Frans Hoek en hij eerder al hadden besloten dat - als het mogelijk was - Krul ingezet zou worden om penalty's te keren. Zijn redenering, legde hij uit, was heel rationeel: Krul is, dat is gebleken op de trainingen, beter in het stoppen van penalty's. Hij is lang, wacht goed tot het schot van de penalty-nemer, en houdt het overzicht (en kan zich ook nog eens gedragen als een etterbak die tegenstanders uit de concentratie haalt).
Jasper Cillessen is een fantastische, betrouwbare keeper, maar als het op strafschoppen aankomt kun je net zo goed géén doelman opstellen. Als hij er al één tegenhoudt doet hij dat per ongeluk.
Toch haalt vrijwel geen enkele trainer zo'n keeper eruit als er penalty's moeten worden genomen. Louis van Gaal wel. Voor de bondscoach van Oranje zijn er namelijk geen heilige huisjes. Hij analyseert zijn sport, zijn team en de tegenstander, en zorgt er vervolgens voor dat hij optimaal gebruik maakt van de krachten van zichzelf, en de zwaktes van de concurrent. Hoe dat precies wordt ingekleurd laat hem koud.
Daar is een behoorlijke dosis moed voor nodig en, belangrijker, innovativiteit en flexibiliteit. Van Gaal is voor de camera een nukkige, stugge man, maar als trainer is hij erg vernieuwend en ruimdenkend. Ik heb daar het grootst mogelijke respect voor; de man is écht professioneel bezig. Hij lijkt meer op een Amerikaanse 'football' trainer (in de NFL) dan op een Europese coach die de goede oude tijd verheerlijkt en statistieken dwars negeert.
Daarom is hij minstens net zo'n grote held als Krul. Wat fantastisch dat Nederland zo'n bondscoach heeft. Hopelijk trekt de rest van de Nederlandse trainers zich aan hem op om net zo innovatief bezig te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten