Onbewapend naar Oekraïne

Geen categoriejul 25 2014, 10:15
Om de onderzoekers naar de ramp met de MH17 te ondersteunen, stuurt Nederland veertig onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee mee. Het feit dat er geen adequate ondersteuning meereist met de onderzoekers is schrijnend.
Het is dan zover. Na alle voors en tegens minstens 50 keer afgewogen te hebben, heeft het kabinet een week na de ramp met de MH17 besloten om een bescheiden missie mee te sturen met de onderzoeksteams die ter plaatste de toedracht van de ramp onder de loep moeten nemen:

Nederland stuurt 40 ongewapende marechaussees naar Oekraïne

Premier Rutte heeft vanavond aangekondigd dat er veertig marechaussees naar Oekraïne gaan. Zij zullen de forensisch onderzoekers helpen met de zoektocht naar slachtoffers van de ramp met de MH17. De marechaussees zullen onbewapend hun werk doen.

De afgelopen week is er flink wat afgediscussieerd met betrekking tot de vraag of Nederland met een interventiemacht naar het oostelijke deel van de Oekraïne moet afreizen of niet. Voor- en tegenstanders van het inzetten van het Nederlandse leger staan lijnrecht tegenover elkaar, maar het kabinet denkt nu kennelijk een 'gouden oplossing' gevonden te hebben om beide kampen tevreden te stellen. Ja, de krijgsmacht gaat naar Donetsk. Maar ze laten wel de wapens thuis.
Ik heb mij consistent een voorstander van een krachtdadig optreden van Nederland getoond, en ik vind een Marechausseemissie in principe ook een uitstekend plan. Maar onbewapend? Wat mij betreft is dit natuurlijk het slechtste van de twee werelden gecombineerd. Sterker nog: als het zo moet kan je wat mij betreft de Marechaussee beter thuislaten.
Het is natuurlijk duidelijk dat men straks gaat opereren in oorlogsgebied. Oorlogsgebied waarin al uit complete onkunde een passagiersvliegtuig vol burgers is neergehaald, zelfs. Da's nota bene de hele aanleiding van dit gebeuren. Als je daar naartoe gaat, is het natuurlijk wel verstandig dat je bewapend bent. Dat wil niet zeggen dat je je wapens ook daadwerkelijk offensief gaat gebruiken, maar je hebt tenminste een middel om je te verdedigen.
Daarnaast werkt het meenemen van een geweer uiteraard afschrikwekkend. Eén of andere dronken Russische boer met een kalasjnikov zal wel twee keer nadenken om het onderzoek naar de aanslag op de MH17 nog langer te hinderen als er een bataljon tot de tanden bewapende gedisciplineerde paramilitairen voor z'n neus staat.
En als dit alles nog niet voldoende is om u te overtuigen dat meereizende Marechaussee echt behoefte hebben aan een wapen, dan noem ik u één plaatsnaam op de Balkan: Srebrenica.
Update: Inmiddels heeft het er toch alle schijn van dat er tóch gewapende troepen namens Nederland meegaan naar Oekraïne. Het lijkt erop dat Nederland commando's stuurt, en ook Australië lijkt wapendragers uit te zenden naar de Donetsk-regio. Gelukkig maar.
Update 2: In weerwil van De Telegraaf ontkent Rutte de berichten over commando's. 'Onze jongens' gaan dus wel degelijk zonder bewapening op pad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten