Prima: Israël voert nu ook grondaanvallen uit op Hamas

Geen categoriejul 13 2014, 16:30
Als je Hamas echt flink te grazen wil nemen - en elk weldenkend mens wil dat - dan moet je het niet alleen bij luchtaanvallen houden.
In diens campagne om Hamas een toontje lager te laten zingen, heeft Israël een nieuwe stap gezet. Niet langer worden er alleen vanuit de lucht aanvallen uitgevoerd op wapendepots en raketinstallaties, maar ook wordt grondpersoneel de Gazastrook ingestuurd om op iets preciezere wijze strategische strongholds van Hamas onder vuur te kunnen nemen. Nu.nl rapporteert over een geslaagde operatie van vanmorgen vroeg:

Commando's van de Israëlische marine hebben zondag een lanceerbasis aangevallen vanwaar Hamas lange afstandsraketten heeft afgevuurd. Daarbij raakten vier Israëlische soldaten gewond.

Hamas heeft laten weten dat het op de Israëlische soldaten heeft geschoten toen deze voet aan land wilden zetten.

De commando's waren een half uur in de Gazastrook. Ze kregen dekking vanuit helikopters en schepen voor de kust.

De nieuwssite maakt ook gewag van een op handen zijnde grootschalige invasie van Israëlische grondtroepen. Alhoewel de onbezoldigde PR-brigade van Hamas dat ongetwijfeld weer heel erg verschrikkelijk gaat vinden, is het voor Israël wel de enige échte mogelijkheid om de Palestijnse terroristenorganisatie voor eens en altijd het zwijgen op te leggen. Luchtaanvallen zijn namelijk wel een goed begin, maar kunnen nooit het hele pakket aan maatregelen vormen. In een tweet van het Israëlische leger wordt eigenlijk al impliciet erkend wat het probleem is:
Het doel van Israël is immers om Hamas te beroven van diens arsenaal aan oorlogstuig. Als Hamas geen ammunitie meer heeft, dan kunnen ze ook hun levensgevaarlijke wapentuig Israël niet meer inslingeren. Duidelijk zat.
Maar zoals ook al te zien is op de afbeelding van de IDF bewaart Hamas die wapens natuurlijk niet op plekken waar Israël ze makkelijk weg kan bombarderen. Nee; de raketten en de geweren worden verborgen in kelders en ondergrondse ruimtes. Als vliegende bommenwerper is het zeer lastig om die ruimtes te bereiken; je moet immers door twee, drie, vier of zelfs meer verdiepingen heen zien te bombarderen alvorens je het Hamas-wapentuig kan vernietigen.
Om de wapenkelders van Hamas te bereiken, moet Israël echt de Gazastrook binnenvallen. Plekken waar zich vermoedelijk depots bevinden doorzoeken en leeghalen en vervolgens het hele zooitje vernietigen. Dat kan je niet doen met vliegtuigen; je zal daarvoor echt grondtroepen moeten aanwenden. Kortom: een invasie plegen.
Het is echt de enige optie als Israël resultaat wil boeken. Ik wens ze er heel veel succes en geluk mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten