Waanzin: fietsbelasting in Amsterdam?!

Geen categoriejul 22 2014, 10:15
Amsterdamse ondernemers pleiten voor een fietsbelasting. Waar gaat het heen met Nederland?
Wie dacht dat ondernemers in principe geen fan zijn van belastingverhogingen, zit er - helaas - naast. De ondernemersvereniging Amsterdam City, die bedrijven als Heineken, de Bijenkorf en Hema vertegenwoordigt in het hartje van de stad, wil een extra belasting invoeren in Amsterdam. Op fietsen. Jawel, op fietsen.
De reden: er is een mobiliteitsprobleem in Amsterdam, en fietsers moeten meebetalen aan de oplossing van dat probleem, vinden de ondernemers. "Het is gek dat automobilisten wel moeten betalen voor openbare voorzieningen en fietsers niet," aldus de voorzitter van Amsterdam City vandaag in Metro. Citaat van Nu.nl:

Dat zou kunnen in de vorm van een soort fietsplaatje, een vooroorlogse sticker die belastingbetalers als bewijs op hun fiets konden plakken.

Er zou in de gemeente Amsterdam worden gesproken over een soort fietschip, waarmee de gemeente de eigenaar kan identificeren. "Op die manier kan de gemeente contact opnemen met de fietseigenaren over de belasting," zegt de voorzitter.

Als zelfs ondernemers pleiten voor extra belastingen, dan is er iets goed mis met Nederland. Het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen is geïnfecteerd met het socialistische waanidee dat méér belastingen per definitie goed zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Het is eerder omgekeerd. Belastingen moeten zo laag mogelijk zijn om mensen de vrijheid te geven waar ze zo hard voor werken.
Waarom doen deze ondernemers alsof fietsers helemaal geen belastingen betalen? Ze betalen, net als de rest van Nederland, allerlei soorten belasting. Inkomensbelasting bijvoorbeeld, btw (o.a. op de fiets, fietsreparaties, etc), gemeentelijke belastingen, en ga zo maar door. Waarom moet daar nog een belasting bij? Krijgen we straks ook een belasting op iedereen die het lef heeft om de benenwagen te nemen?
Het plannetje van de Amsterdamse ondernemers is geschift. Deze ondernemers (ik herhaal met alle plezier de namen van de bedrijven achter dit plannetje: Heineken, de Bijenkorf, Hema, etc.) zijn totaal van de werkelijkheid losgezongen. Het belasten van fietsers is zo onwijs belachelijk. Het is een niet te handhaven bureaucratische belasting.
Reken maar dat geen enkele fietser zich vrijwillig meldt bij de gemeente om een 'vooroorlogse sticker' of een 'fietschip' aan te schaffen om door de stad te mogen fietsen. En terecht. Het invoeren en handhaven van een belasting op fietsers kost meer geld dan het oplevert. Dat ziet toch iedereen?
Alsjeblieft zeg. Kunnen we geen belasting invoeren op domme voorstellen om de belastingen te verhogen? Dan kunnen we de belastingen meteen een flink stuk verlagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten