D66 en PVV nummers twee en drie in peiling

Geen categorieaug 29 2014, 12:45
Alexander Pechtold en Geert Wilders profiteren van slechtste kabinet sinds jaren.
Peilingen zijn palingen, we weten het, maar het blijft interessant om naar de trends in de peilingen te kijken. Niet alleen voor de journalistiek en de blogosfeer, maar ook voor de politieke partijen zelf. Vandaag is het de beurt aan de Politieke Barometer van Ipsos.
Drie dingen uit de Barometer zijn interessant om even bij stil te staan, zo met Prinsjesdag voor de deur: de VVD blijft de grootste partij met 29 zetels, de PvdA staat nog op slechts 18 zetels (meer dan in andere peilingen, waar de PvdA meestal kan rekenen op 13 tot 15 zetels) en D66 en PVV vechten om plaats twee en drie. Dat is al een hele tijd zo:

In de afgelopen maand zijn er geen opvallende bewegingen in de zetelverdeling te bekennen. De VVD blijft op dit moment de grootste partij van Nederland, gevolgd door D66 en de PVV.

D66 staat in de Barometer op 24 zetels en de PVV op 22. Natuurlijk hoeven we dit jaar geen verkiezingen te verwachten, maar als er wél verkiezingen zouden zijn, dan zou de PVV zomaar voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis de tweede partij van het land kunnen worden. Dan moeten er natuurlijk wel eerst een paar tikken worden uitgedeeld aan D66, maar onmogelijk is het niet.
Maar niets staat vast. Ik denk dat de volgende landelijke verkiezingen echt alle kanten op kunnen gaan. Er zijn honderdduizenden teleurgestelde PvdA'ers die hun heil zoeken bij SP, D66 en andere linkse partijen. Er zijn nog eens honderdduizenden VVD-kiezers die niet meer op de VVD willen stemmen omdat de liberalen onder Rutte II de belastingen keer op keer hebben verhoogd.
Er ontstaat dus een flink gat op rechts, dat gevuld kan worden door een partij ter rechterzijde. Het enige probleem: de PVV is op een paar punten rechts en op een paar andere cruciale punten niet. Wie het gat dan moet gaan vullen? Het CDA, dat op 17 zetels staat in de Barometer en de peiling van Maurice de Hond zelfs op 22 zetels, misschien. Of een nieuwe partij, bijvoorbeeld VNL van Louis Bontes en Joram van Klaveren. Maar goed, dat is allemaal speculatie.
Eerst moet het kabinet maar eens struikelen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten