De Islamitische beer is los

Geen categorieaug 23 2014, 15:15
De ontwikkelingen in de islamitische wereld zijn bijna niet bij te houden. Sinds de Islamitische Staat in Irak dood en verderf zaait, volgen islamitische groeperingen over de hele wereld haar voorbeeld.
Islamitisch terreur is niet nieuw. Haar gezicht is echter wel veranderd de afgelopen maanden. Tot voor kort was het vooral hit en run. Een aanslag hier, een berm bom daar. ISIS heeft daar echter verandering in gebracht. De Islamitische Staat heeft moslimfundamentalisten over de hele wereld hoop gegeven. De terreurgroep heeft niet alleen een gedeelte zo groot als Groot-Brittannië in handen, nee, het weet in dat gebied ook de sharia nog eens door te voeren. Een droom van elke islamitische terroristische organisatie op deze planeet.
En die zijn er heel wat, vergist u zich niet. Niet alleen de Islamitische Staat in Syrië en Irak, maar ook Al-Nusra (Al-Qaeda in Syrië) is driftig aan het onthoofden en geselen geslagen. Onlangs werd er nog een man gedood omdat het een tovenaar zou zijn. Niet te geloven! Gezelliger wordt het er in ieder geval niet op.
Chaos
Het succes van ISIS zorgt ervoor dat de beer los is. Overal in de islamitische wereld durven islamitische terreurgroepen ineens hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Om te beginnen in Libië. Dit land krijgt in de media nauwelijks aandacht (dat komt nog wel, als het te laat is, de Islamitische Staat werd in het begin ook genegeerd). De situatie in Libië is slecht. Het land gaat ten onder aan talloze gevechten tussen zo mogelijk nog meer stammen, groeperingen en organisaties.
De situatie in het land is in één woord te omschrijven: chaos. Ondertussen wil Ansar al-Sharia (gelieerd aan Al-Qaeda, de vlag boven dit artikel is van deze organisatie) in het Afrikaanse land ook een Islamitische Staat vestigen en de sharia invoeren. Rondom de stad Benghazi lijkt dat te lukken. De groepering heeft verschillende zware wapens buitgemaakt op het Libische leger. Inmiddels heeft het ook de controle in Ajdabiya en Sirte.
Boko Haram
Inwoners van Libië vragen zich dan ook verbijsterd af of de hele revolutie en het wegjagen van Kadhaffi uiteindelijk zullen resulteren in het overdragen van Libië aan ISIS. Dat is geografisch op dit moment moeilijk omdat vooral Egypte in de weg ligt, maar feit is dat ISIS navolging heeft gekregen in Libië. De komende maanden zullen uitwijzen of Ansar Al-Sharia net zoveel potentie heeft als haar broer ISIS in Syrië en Irak.
Niet alleen in Libië kopiëren terreurgroepen het gedrag van ISIS. Wat dacht u van Boko Haram in Nigeria? De organisatie stond even in het middelpunt van het nieuws toen het honderden (christelijke) meisjes ontvoerde. De laatste paar maanden kan de organisatie weer ongestoord haar gang gaan. En dat doet het ook. Het lijkt in het noordoosten van Nigeria bezig een eigen kalifaat te stichten. De eerste steden (onder andere Gwoza en Buni Yadi) zijn al ingenomen en ook Boko Haram heeft inmiddels de beschikking over gepantserde tanks. Het RD (krant met veel artikelen over (vooral) christenvervolging, helaas staan de artikelen sinds kort achter een betaalmuur) wist gisteren te melden dat de islamieten kerken in de brand hebben gestoken en twee mannen hebben vermoord omdat die een sigaret aan het roken waren. Het wordt er niet gezelliger op met de sharia.
Jemen
En dit is nog maar het begin. In Jordanië is het onrustig en heeft ISIS veel steun onder de bevolking. In Saoedi-Arabië voelen ook veel mensen sympathie voor de terreurgroep. In Jemen werden onlangs militairen vermoord en willen extremisten een kalifaat stichten in het oosten van het land. In Afghanistan is de Taliban nog lang niet verslagen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De successen van ISIS hebben op al deze organisaties een positieve invloed. Het enthousiasme groeit en steeds meer strijders sluiten zich aan. Ook in het Westen wonen aanhangers van ISIS en aanverwanten. Het valt te vrezen dat de aanslag in Brussel op het Joods Museum nog maar een voorproefje was.
Er zijn meer terroristen dan ooit. Terroristische groeperingen hebben meer gebied dan ooit. Men heeft meer geld dan ooit. Kortom: Islamitische terreurgroepen zijn gevaarlijker dan ooit. Wie krijgt de beer weer in het hok?
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten