De regeringspartijen zijn in opkomst

Geen categorieaug 17 2014, 10:18
Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond tenminste.
Leert de Nederlandse kiezer het dan nooit? Nee. Nooit. We zeuren, we klagen, we zeggen dat het zo echt niet kan... maar vervolgens stemmen we uiteindelijk toch gewoon weer op dezelfde personen, van dezelfde partijen. Zie hier de resultaten van de meest recente peiling van Maurice de Hond:
Kijk eens rustig naar die cijfers: in één maand tijd is de VVD van 22 virtuele zetels naar 28 gegaan. De PvdA heeft ook drie virtuele zetels winst geboekt, waardoor de coalitie opeens op 43 virtuele zetels staat. Natuurlijk is dat nog altijd veel minder dan de coalitie nu heeft, maar je ziet de bui al hangen: als de PvdA en VVD een tijdje doorgaan komt het prima in orde voor ze.
De VVD heeft 'nog maar' 13 zetels nodig om de score van 2012 te herhalen. Normaal gesproken zijn dat er erg veel, maar het lijkt me waarschijnlijk dat die partij volgende maand de grens van 30 zetels al passeert. Op dat moment is er hebben ze nog maar een zetel of 10 nodig. In normale tijden is dat lastig, maar als de partij campagne voert en de links-rechts tegenstelling weer uitbuit wordt dat gat in weinig tot geen tijd gedicht. Zo gaat het namelijk iedere keer.
Wat de PvdA betreft is het lastiger om weer net zo groot te worden als in 2012, maar het zou mij niet verbazen als de huidige stijgende lijn wordt doorgezet en Samsom en co. bij de volgende verkiezingen 'gewoon' weer een zetel of 25-30 krijgen, en dus met gemak de grootste partij worden op links.
Hier mijn voorspelling: PvdA en VVD komen bij de volgende verkiezingen samen minimaal uit op 60 zetels. Ze kunnen dan een coalitie vormen met D66, waardoor het huidige beleid gewoon wordt voortgezet.
En waarom? Omdat met name rechtse kiezers geen serieus alternatief kunnen vinden voor de VVD. VNL probeert daar iets aan te doen, en wie weet of het gaat werken, maar voorlopig is het voor de meeste rechtse kiezers VVD... of thuisblijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten