Dure grap: massale politie-inzet bij anti-Israël-demo

Geen categorieaug 05 2014, 19:00
Kunnen de betogers niet opdraaien voor de kosten ervan?
Laat ik voorop stellen dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Ik ben een groot voorstander van dat recht. Met vlaggen, leuzen, bizarre standpunten, wat dan ook. Hartstikke leuk. Mits men zich aan de regels houdt en niet oproept tot het vermoorden van Joden bijvoorbeeld. Nu dat duidelijk is, wil ik het volgende zeggen.
Wat er vandaag gebeurde tijdens een demonstratie in Den Haag sloeg werkelijk alles. Ik schreef er vanochtend een voorbeschouwend stukje over: de anti-Israël-fanatici zouden vandaag hun ware gezicht laten zien met een illegale demonstratie bij de Israëlische ambassade in de Hofstad. Dat is precies wat er gebeurde, al lukte het de demonstranten niet om de ambassade daadwerkelijk te blokkeren. Ik was erbij en deed via Twitter-verslag. Zie voor foto's hierrr.
Waarom ik het een illegale demonstratie noem? Omdat het een illegale demonstratie was. De organisatie weigerde een vergunning aan te vragen bij de gemeente om in goed overleg met gemeente en politie een demonstratie te organiseren. Het gevolg: de politie moest vandaag minstens 100 man en misschien wel het dubbele daarvan (ik ben uiteindelijk toch meer van de letters en niet de cijfertjes) inzetten om de orde te handhaven rond de ambassade en vlakbij het Binnenhof.
De massale politie-inzet liet wat mij betreft vooral zien dat de politie en de gemeente absoluut niet wisten wat ze precies konden verwachten vandaag. Uiteindelijk zijn 39 demonstranten gearresteerd omdat ze op de weg bleven zitten en liggen uit protest tegen de "genocide" in Gaza. Ik heb nog nooit zoveel agenten en ME'ers op één vierkante kilometer gezien. Nu wil de lokale VVD laten uitzoeken of een deel van de kosten kan worden verhaald op de organisatie van de demonstratie.

De betogers hadden de demonstratie niet vooraf aangemeld bij het stadhuis. Daardoor was het voor de autoriteiten niet duidelijk wat er precies zou gaan gebeuren rond het Buitenhof. De politie was daarom op alle scenario's voorbereid. "Dat kost ontzettend veel geld. De kans is groot dat we de kosten niet kunnen verhalen op de initiatiefnemers, maar laten we het op zijn minst onderzoeken," zegt VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer.

Een uitstekend pleidooi van Wörsdörfer, omdat de organisatie in feite medeschuldig is aan de massale politie-inzet van vandaag. Dat kost me toch een hoop belastinggeld. Kijk, dat er soms veel agenten nodig zijn tijdens een - en dit is belangrijk: volgens de regels georganiseerde - demonstratie, snap ik. Maar voor de actie van vandaag kan ik echt geen enkel respect opbrengen. De gemeente Den Haag zou inderdaad eens moeten uitzoeken welke kosten kunnen worden verhaald op de organisatie die achter deze illegale demonstratie zit. Stuur de rekening maar door naar die lui.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten