Het Westen moet de Koerden steunen tegen ISIS

Geen categorieaug 06 2014, 12:44
ISIS heeft weet-ik-hoeveel Yazidische Koerden vermoord. De Peshmerga moet worden geholpen door het Westen.
Onlangs werd bekend dat de honderdduizenden Yazidi's - Koerden die een polytheïstische religie aanhangen - op de vlucht zijn geslagen voor ISIS, dat erin is geslaagd om verscheidene Yazidische dorpen en steden te veroveren. Aangezien deze mensen geen moslims zijn, vreesden ze voor hun leven.
Naar nu blijkt is dat volkomen terecht. Kort nadat ISIS de dorpen in het berggebied van de Yazidi's in nam lagen er namelijk 'opeens' allerlei lichamen op straat:
Dit is hoe ISIS omgaat met andersdenkenden, in dit geval dus Yazidi's. In andere gebieden worden sjiieten massaal neergeknald, christenen gekruisigd, en niet-radicale soennieten voor het oog van familieleden op brute wijze vermoord. Daar moet een einde aan komen: er moet worden ingegrepen.
Steeds meer Amerikaanse congresleden zijn het daarmee eens. Zij roepen het Witte Huis op om onmiddellijk financiële, mentale en materiële steun te verlenen aan de Koerden in Irak en Syrië.
De befaamde Peshmerga (Koerdische strijders) zijn buitengewoon goed georganiseerd en loyaal - zowel aan elkaar, als aan hun volk. Daarnaast zijn ze voor de duvel niet bang, willen ze wraak nemen op ISIS, hebben ze ook nog eens ervaring in het runnen van hun eigen (onofficiële, maar toch) staat, en hebben of hadden ze strategisch belangrijke gebieden in handen.

“It would be wise for the United States to lend air support, through the use of drones, to the Kurdish forces because if we do not it is going to be a humanitarian nightmare of unspeakable proportions,” House Foreign Affairs Committee Chairman Ed Royce (R-Calif.) told The Hill on Monday.

He noted that militants had already seized a dam in Fallujah and there are reports the group aims to take control of Haditha Dam in western Iraq. If the militants succeed in capturing all three sites “they’re going to control the water, they’re going to control the electricity, they’re going to have at their disposal the capacity to flood Baghdad,” Royce warned.

En dus moet er worden ingegrepen. Het Westen kan - en moet, eigenlijk - zelf troepen sturen, maar het duurt even voordat die daadwerkelijk in actie kunnen komen. Daarom moeten de Koerden nu direct op onze steun kunnen rekenen; bewapen ze, en geef ze inlichtingen als ze die nodig hebben. Het vechten kunnen ze zelf heel goed af, daar hebben ze eigenlijk niet eens zoveel hulp bij nodig.
Als Amerika en Europa dat onmiddellijk doen kan ISIS in een paar weken tijd in ieder geval deels worden teruggedreven door ISIS. Dat zou zowel in PR- als strategisch opzicht een behoorlijke stap in de goede richting zijn - misschien dat het 't begin van het einde kan inluiden van ISIS, in ieder geval wat diens veroveringstocht betreft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten