Nederlandse 'steun' aan Koerden is schandalig

Geen categorieaug 22 2014, 12:44
We gaan de Koerden helpen in hun strijd tegen ISIS. Ja, ja, we sturen zowaar wat kogelwerende vesten en helmen.
Het is te triest voor woorden, maar de minister van Buitenlandse Zaken - Frans Timmermans van de, hoe kan het ook anders, PvdA) - heeft gisteren op grootse wijze bekend gemaakt dat Nederland de Koerden eindelijk gaat helpen in hun strijd tegen ISIS.
ISIS is, zoals u ongetwijfeld weet, de terroristische organisatie die een groot gebied in handen heeft in het Midden-Oosten (Syrië en Irak), waar het vervolgens druk is met het aanrichten van verschillende genocides: sjiieten, christenen en Yazidi's moeten er stuk voor stuk aan geloven. Sjiitische mannen worden in een graf gelegd waarna ze door hun hoofd worden geschoten, christenen worden gekruisigd, Yazidische mannen (Koerden) worden op brute wijze vermoord en hun vrouwen ontvoerd, waarna ze de rest van hun leven behandeld worden als seksslavinnen.
Na steeds meer volkswoede én oproepen van boze parlementariërs (als Pieter Omtzigt, CDA) heeft het kabinet dan eindelijk besloten in actie te komen. Niet door de Amerikanen te ondersteunen door, zeg, een paar F16s te steunen maar door... de Koerden "militair" uit de brand te helpen.
Hoe Nederland dat doet? Nou, we geven ze geen wapens - dat zou vreselijk zijn! Wapens zijn slecht - maar wel een paar kogelvrije vesten en helmen.
Ja, ja, onze regering maakt zich zoveel zorgen over de veroveringstocht van ISIS dat het er wat vesten en hoofddeksels tegen aan gooit.

Het kabinet is voornemens tegemoet te komen aan het verzoek van de KRA om militaire goederen te leveren, waarmee de Peshmerga, de strijdkrachten van de KRA, in staat worden gesteld zich effectiever te verdedigen tegen de opmars van IS(IS). 

Een gedetailleerde behoeftestelling van de KRA is niet beschikbaar, maar op basis van contacten met de KRA en westerse partners blijkt dat behoefte bestaat aan o.a. kogelwerende vesten en helmen, verbindingsapparatuur, tenten, mijndetectieapparatuur en munitie voor wapens van veelal Russische makelij. 

Op basis van deze behoeftes en de beschikbaarheid van militaire goederen uit de direct inzetbare voorraden van het ministerie van Defensie, is besloten om op korte termijn 1.000 gevechtshelmen en 1.000 kogelwerende vesten beschikbaar te stellen aan de KRA. 

Dit soort materiaal is ongetwijfeld welkom, maar het is ronduit schandalig als het hierbij blijft. Het zal Timmermans en co. verbazen, maar alleen met wat helmen en vesten kom je er niet.
Als Nederland echt een rol van betekenis wil spelen moet het de Koerden wapens geven. Natuurlijk is iets beter dan niets, maar er moeten materialen worden geleverd die gebruikt kunnen worden om de aanval in te zetten op ISIS, niet alleen om de Koerdische strijders een beetje te beschermen als er een kogel op ze afkomt.
Dan nog een citaat uit de brief, die wederom duidelijk maakt dat Timmermans er niets van heeft begrepen. Deze woorden moet u echt een keer of drie lezen, en even goed tot u laten doordringen:

Ten slotte kan de vraag worden gesteld of de Koerden te zijner tijd deze militaire goederen gaan inzetten voor andere doeleinden, zoals steun aan hun bondgenoten in Turkije of tegen de Iraakse regering. Dit moet bezien worden in het licht van de onafhankelijkheidsambities die de Koerden in Noord-Irak eerder dit jaar geuit hebben en via een referendum plannen te formaliseren. Dit risico is acceptabel gezien het acute en ernstiger geachte gevaar van IS(IS). Belangrijk is dat via coördinatie van de leveranties door westerse landen wordt voorkomen dat de Koerden voorraden opbouwen die later elders kunnen worden ingezet. Alle betrokken westerse landen hechten aan deze coördinatie en nauw overleg is gaande. 

De minister is dus bang dat de Koerden die helmen vervolgens gaan gebruiken tegen Turkije. Wat denkt Timmermans dat zij ermee kunnen doen? Met een gevechtshelm op het hoofd keihard op Turkse soldaten afrennen en op ze inbeuken? Zo, zo, dat zal er inderdaad inhakken zeg!
Daar komt bij dat het algemeen bekend is dat Turkije (want daar gaat het Timmermans om) ISIS heeft gesteund - wat het (waarschijnlijk) nog steeds doet. Zoek onze website er maar op na; er zijn zelfs ISIS-terroristen die openlijk toegeven dat Turkse soldaten ze de grens over hebben geholpen. Als de PKK wapens in handen krijgt van het Westen - in een poging om ISIS tegen te houden - heeft Turkije inderdaad een probleem, maar dat heeft het dan te danken aan haar eigen premier/gekozen president Recep Tayyip Erdogan. In plaats van zich zorgen te maken om de gevolgen voor Turkije moet Timmermans Erdogan dwingen om zijn steun voor ISIS per direct te beëindigen - of anders.
Hieronder de brief van Timmermans aan de Tweede Kamer, waarin hij uitlegt wat de Nederlandse hulp precies inhoudt.
*Let wel: ik heb het dus over steun aan de Peshmerga, het leger van de Koerden in Noord-Irak, niet aan de PKK. Die groep is een marxistische-leninistische terreurorganisatie die op geen enkele manier dan ook Westerse hulp kan of mag ontvangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten