Nee, nee, nee, nee, geen roetpiet

Geen categorieaug 31 2014, 14:01
Er is alweer een 'consensus-piet' voorgesteld om de gemoederen in de zwarte piet-discussie te bedaderen. De 'roetpiet'. Maar ook deze poging gaat voorbij aan het feit dat er überhaupt geen aanpassing hoeft plaats te vinden.
Voor- en tegenstanders van zwarte piet vliegen elkaar nu al een aantal jaar fiks in de haren, wat - ik zal eerlijk zijn, begrijpelijkerwijs - bij neutrale omstanders op de zenuwen begint te werken. Om de boze, verongelijkte, marginale racisme-roepers en - tja, ik zal weer eerlijk zijn - de rest van Nederland wederom te verenigen is er weer eens een consensus-piet op tafel gelegd. We hebben het al een aantal keer eerder gezien: regenboogpieten, de 'nieuwe zwarte piet' en nu dus de nieuwste toevoeging aan het rijtje: de zogenaamde roetpiet. Uit De Telegraaf:

Om iedereen tegemoet te komen in de discussie rond Zwarte Piet, zou de steun en toeverlaat van Sinterklaas met zwarte vegen geschminkt kunnen worden. Dan ontstaat de zogeheten roetpiet. Ook zouden er veel meer historische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval.

Dat stellen directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en Frits Booy, secretaris en sinterklaasdeskundige van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité.

Allereerst is de onthulling van de roetpiet natuurlijk een grandioze tijdverspilling. De reacties hierop zijn voorspelbaar: de voorstanders van zwarte piet zullen elke aantasting van de traditionele hulp van Sint Nicolaas een verminking van het Sinterklaasfeest vinden, terwijl de tegenstanders ook de roetpiet zullen beoordelen als nog veel te zwart. En dat natuurlijk alleen als deze piet genoeg media-aandacht krijgt, anders verdwijnt dit nieuwe onderwerp al helemaal binnen een mum van tijd in een stoffige la onderin het bureau.
Maar meer fundamenteel hebben in deze discussie de voorstanders van zwarte piet het gelijk natuurlijk aan hun kant. Het 'Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed' (wat een mondvol voor zo'n obscure organisatie) doet net alsof er twee kampen zijn die elkaar qua aantal en slagkracht in evenwicht houden. Ja, dan moet je met een compromis op de proppen komen. Maar dat is evident niet het geval. Er is geen equilibrium. Echt het overgrote deel van de Nederlanders is overtuigd pro-zwarte piet (de zwarte piet in huidige vorm, that is).
De getalsmatige overheersing is zelfs zo groot dat je je afvraagt waarom we überhaupt een breed uitgemeten discussie moeten hebben. Kan die anderhalve zeurder niet gewoon z'n mond houden? We raken immers allemaal wel eens een keer ergens door beledigd. Leer daar mee omgaan. Put up and shut up, zouden de Britten zetten.
Maar ja, het 'Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed' (nogmaals: wat een mondvol pretentie) heeft kennelijk ook besloten dat het tegemoetkomen aan de paniekerige schreeuw van de beledigden inmiddels onderdeel is van de vaderlandse volkscultuur en immaterieel erfgoed. Zij noemen het consensus. Ik noem het teloorgang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten