Nigel Farage op koers voor parlementszetel

Geen categorieaug 27 2014, 12:45
De leider van het eurosceptische UKIP is stap voor stap aan het doen wat noodzakelijk is om aanstaande mei te worden gekozen als lid van het House of Commons.
In mei 2015 gaat Groot-Brittannië naar de stembus om een nieuw House of Commons te kiezen. En in tegenstelling tot alle andere 'general elections' zijn niet alle ogen deze keer gericht op de grote oppositiepartij Labour of de Conservatives (afhankelijk van welke van de twee op dat moment in de regering zit). Normaalgesproken gaat het immers om de vraag of de oppositie in staat is om de regering van de troon te stoten.
Maar dus niet ditmaal. Alhoewel de vraag ook wel degelijk is of Ed Milliband de nieuwe premier van Groot-Brittannië wordt, gaat de aandacht van de media en het publiek in deze verkiezingscampagne ook uit naar 'dark horse' UKIP. De onafhankelijkheidsstrijders onder leiding van Nigel Farage - die nog niet vertegenwoordigd zijn in de House of Commons maar wél de afgelopende Europese Parlementsverkiezingen wonnen - hebben hun ogen gericht op een aantal zetels in Engeland. En gisteravond werd het allemaal officieel vastegeld: het constituency South Thanet in Kent zal de plek zijn waar de alomgeprezen Nigel Farage zal strijden om een zetel in het House of Commons:

The east Kent constituency of South Thanet has been catapulted to the forefront of British politics after local Ukip members selected the party leader, Nigel Farage, to be their general election candidate, setting up an intriguing battle with a Tory candidate who once headed Ukip himself.

In many ways ideal Ukip territory, the Conservative-held constituency – described by one expert as "an economically stagnant coastal seat, where there are lots of older, white and angry voters" – has long been regarded as Ukip's best chance of getting an MP.

Het is niet de eerste keer dat Farage meedoet om een zetel in het House of Commons te veroveren (in 2005 probeerde hij het ook al in South Thanet en haalde toen 5% van de stemmen, in 2010 haalde Farage 14% van de stemmen in een ander district), maar wél de eerste keer dat UKIP serieuze kansen toegedicht krijgt.
Namens de Dagelijkse Standaard wil ik Farage in ieder geval veel succes toewensen. Het zal geen gemakkelijke verkiezingsstrijd worden, maar er is natuurlijk maar één ding mooier dan epische speeches van de opper-euroscepticus Farage in het Europese Parlement: en dat is Nigel Farage die erbij is, en vóór stemt als de vraag aan het Lagerhuis wordt voorgelegd of het Verenigd Koninkrijk de EU moet verlaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten