Beschiet Oekraïne Russische pantservoertuigen?

Geen categorieaug 15 2014, 21:00
Wie of wat kunnen we nog geloven?
Volgens de Oekraïnse president Petro Porosjenko heeft het Oekraïnse leger beschietingen uitgevoerd op een colonne van 23 Russische pantservoertuigen, die de Russisch-Oekraïnse grens zouden zijn gepasseerd en een deel ervan zou zijn vernietigd. Dit zou Porosjenko vanavond in een telefoongesprek hebben gezegd tegen de Britse premier David Cameron.
Maar wat is daarvan waar? Er is immers ook een informatie- en propagandaoorlog aan de gang, waarbij van beide zijden getracht wordt de publieke opinie te bespelen. Het leek er juist op dat er sprake was van enige de-escalatie als je tenminste EC-voorzitter Barroso mag geloven, na een telefoongesprek -gisteren- met Poetin. De regering van Oekraïne heeft het grootste belang om het conflict te laten escaleren, dat levert hen het meeste macht en geld op. Bovendien, dan zouden er toch beelden van die beschieting moeten zijn? Zowel Rusland als de EU hebben geen enkel belang op een escaltie. De VS daarentegen weer wel...
Als het wel waar is, dan heeft Oekraïne natuurlijk het volste recht om een buitenlandse mogendheid die ongevraagd en ongewenst de grens overgaat aan te pakken. Maar dan nog zou je je af kunnen vragen waarom direct met bommen en granaten? De Russen hebben de aanval overigens ontkend. Eerder verklaarden ze wel dat Oekraïne humane hulp tegenhoudt.
Verschillende EU-ministers weten het wel zeker wat er gebeurd is. Ze hebben er bij Rusland op aangedrongen "onmiddellijk te stoppen met de vijandelijkheden" aan de grens. Dat meldde het Franse persbureau AFP vrijdagnamiddag. Ook de VN drong aan op een ''onmiddellijke de-escalatie van het conflict''. Volgens een woordvoerder moet er 'langs vreedzame weg' een oplossing voor het conflict worden gezocht. Dat lijkt mij ook, maar wat mij nog belangrijker lijkt is dat partijen niet meteen met een oordeel klaar staan en dat ventileren in de media, maar eerst eens controleren wat er van alle geruchten waar is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten