Regent en regentenkrant samen tegen Wilders

Geen categorieaug 16 2014, 10:14
De NRC en Jozias van Aartsen kunnen het prima met elkaar vinden.
Een interview met een zwaar bekritiseerde burgemeester is een uitgelezen mogelijkheid voor journalisten om zo'n burgervader een beetje onder druk te zetten, en om hem te dwingen zijn eigen gedrag te analyseren. In het geval van Jozias van Aartsen betekent dit dat een journalist hem moet ondervragen over zijn beslissing om de komende twee maanden helemaal geen demonstraties toe te staan in de Schilderswijk, wat in feite een overgave is aan boze stenengooiers, en aan het feit dat hij lekker aan het genieten was van zijn vakantie terwijl zijn stad in brand stond.
Helaas is het NRC Handelsblad niet geïnteresseerd in dergelijk journalistiek werk. In plaats daarvan vinden regentenvriendjes het veel leuker om deze crisis aan te grijpen... om Geert Wilders een hak te zetten.
Hier een citaat uit het vraaggesprek dat deze krant had met van Aartsen, de burgemeester van Den Haag:

Wilders is de meest opvallende van hen. U zette hem als VVD-leider in 2004 uit de partij. Heeft u het gevoel dat Wilders een oude rekening met u wil vereffenen.

"Wij hebben een geschiedenis met elkaar. Daar leef ik al tien jaar mee. Sindsdien grijpt hij iedere mogelijkheid aan om me neer te zetten als een lafaard, een slapjanus of een nog steviger aangezette equivalent daarvan. Ach, het zij zo."

Stoort het u?

"Welnee." Dan: "Het symbool van de PVV is een meeuw, als ik het goed heb. Om vier uur 's nachts beginnen die beesten te krijsen. Dat heb je met Wilders ook."

Er is nog iets dat meeuwen altijd doen... Ze schijten alles onder.

"Misschien moet ik een nettere metafoor gebruiken. Daar kom ik nu even niet op. Maar het is waar, dat doen meeuwen ook." Lachend: "Op de twitterij is de grap, begrijp ik: 1, 2, 3 Wilders kom er maar in. Zo kijk ik er ook naar."

Let wel, dat van het 'geschijt' is dus niet afkomstig van Van Aartsen, maar van de zogenaamd kritische journalist van de kwaliteitskrant NRC (ahem).
Zelden heb ik zo duidelijk een een-tweetje gezien tussen een politicus en een journalist. Het gebeurt vaker dat de twee elkaar een handje helpen om er een mooier verhaal van te maken, maar dit slaat volstrekt nergens op. Geen kritisch geluid over Van Aartsens optreden, de 'journalist' in kwestie en de burgemeester verenigen zich slechts in een gezamenlijke aanval op Wilders, die blijkbaar nog altijd de bron van al het kwaad is.
Het is triest, maar de NRC gaat vaker zo te werk. Alles wordt in het werk gesteld om Wilders aan te pakken, ook als het echte verhaal helemaal niet om hem gaat (of dient te gaan). Jammer dat die krant zo diep gezonken is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten