Tea Party-afgevaardigde wint voorverkiezing

Geen categorieaug 06 2014, 10:00
Tea Party-afgevaardigde uit Michigan, Justin Amash, heeft vannacht de voorverkiezingen van de Republikeinen gewonnen voor het 3e district in Michigan met 57% van de stemmen. Deze overwinning werd wel verwacht maar is toch opmerkelijk. Het partij-establishment heeft er alles aan gedaan om lastpak Amash te verslaan bij de voorverkiezingen. Met een door het georganiseerde bedrijfsleven gefinancierde tegenkandidaat is geprobeerd Amash zwart te maken. Alles hebben ze gepobeerd tegen de libertarische afgevaardigde die ook in de Republikeinse partij veel vijanden heeft gemaakt. Amash, die na iedere stemming zijn stem uitgebreid toelicht op Facebook, heeft openlijk tegen John Boehner voor het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden gestemd.
Amash wordt gezien als de opvolger van Ron Paul. Gezien zijn tegendraadse politiek kan hij deze titel met trots dragen. Amash is een civil libertarian die vaak met de Democraten meestemt als het gaat om burgerlijke vrijheden zoals bijvoorbeeld in zijn pogingen om de National Security Agency aan banden te leggen. Amash kwam net een paar stemmen te kort vorig jaar om de NSA financiering te onthouden. Spreekpop van het partij-establishment, Karl Rove, noemde Amash de progressiefste Republikein.
Amash is niet alleen een libertariër maar ook een constitutionalist en dan ook nog tegen abortus. Omdat hij zo lastig is voor het partij-establisment hebben ze Amash uit de begrotingscommissie geknikkerd. Amash heeft een onafhankelijke geest, die zich meer laat leiden door zijn kiezers en de grondwet dan zijn partijloyaliteit. Amash is de favoriete Republikein van de linkse journalist Glenn Greenwald, die de schandalen over de spionagepraktijken van de NSA heeft gepubliceerd.
Amash, die een Palestijnse vader en Syrische moeder heeft, is ook kritisch over de politiek van Israël. Ondanks dat zijn politieke tegenstander veel meer geld kon uitgeven om Amash te besmeuren, heeft Amash met groot gemak de voorverkiezingen gewonnen. Geld bepaalt niet alles in de Amerikaanse politiek, gelukkig maar.
David Weigel van Slate had eerder een aardig interview met Amash over onder andere de spionagepraktijken van de NSA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten