Toe maar. Defensie krijgt er een zakcentje bij

Geen categorieaug 19 2014, 12:45
100 miljoen euro erbij is niets meer dan een druppel op een gloeiende plaat, en dat weet politiek Den Haag dondersgoed.
Nou, het hoge woord is eruit hoor: Defensie krijgt er structureel 100 miljoen euro bij. Of 50 miljoen, daarover is pas rond Prinsjesdag meer duidelijkheid. Laten we aannemen dat onze krijgsmacht er inderdaad 100 miljoen euro per jaar bij krijgt, het meest positieve scenario. Moeten onze helden daar dan blij mee zijn? Het antwoord is vrij simpel: natuurlijk niet. Al vindt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve van wel:

Een trendbreuk nadat daar lange tijd juist veel gesneden is. Volgens oud-minister Joris Voorhoeve is dat symbolisch: "Nederland wil dat er op ons een beroep kan worden gedaan in NAVO- en VN-verband, dan is deze aanvulling hard nodig. Nu komen op alle gebieden geld tekort bij Defensie; munitie, brandstof, materieel."

100 miljoen euro is een schijntje vergeleken met wat er de afgelopen jaren is bezuinigd op Defensie, vooral door de kabinetten-Rutte. Ja, óók het tweede kabinet van Rutte heeft bijna 200 miljoen euro weggehaald bij Defensie. Dat er nu weer 100 miljoen euro bij komt, betekent dat Rutte II netto 100 miljoen euro bezuinigt op de krijgsmacht. Ik kan het niet mooier maken dan het is. Er komt dus helemaal geen geld bij, er gaat juist geld af.
VVD en PvdA weten dat dondersgoed. Net als gedoogpartners - want dat zijn het - D66, ChristenUnie en SGP. De laatste twee partijen zijn apetrots dat zij voor elkaar hebben gebokst dat er maximaal 100 miljoen euro bij komt voor Defensie. Maar ChristenUnie en SGP weten ook heus wel dat dat bedrag niet genoeg is en dat het budget voor Defensie zo snel mogelijk met minstens zes miljard euro moet worden verhoogd naar de NAVO-norm van twee procent.
Maar ja, probeer die boodschap maar eens te verkopen aan VVD en PvdA. Die willen dat niet. VVD en PvdA willen het liefst zoveel mogelijk bezuinigen op Defensie zodat ze niet hoeven te bezuinigen op het uitkeringencircus of Ontwikkelingshulp. Want als daarop wordt bezuinigd, heeft de PvdA binnen de kortste keren knallende ruzie met de achterban en dan moet Samsom weer het hele land door om PvdA'ers gerust te stellen. Dat wil de VVD liever niet. De VVD wil de PvdA te vriend houden.
Premier Mark Rutte wil koste wat het kost zijn kabinet in het zadel houden omdat 'ie anders voor aap staat in de internationale gemeenschap (waar zijn toekomst ligt). Tja, en als daar de mannen en vrouwen bij Defensie voor moeten worden geslachtofferd, dan is dat maar zo, denkt de man in het Torentje die alleen maar met zijn imago en loopbaan bezig is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten