De Hond: VVD +3

Geen categoriesep 21 2014, 10:19
De 'liberalen' zijn met afstand de grootste partij van Nederland.
De gemiddelde VVD-sympathisant is blijkbaar erg onder de indruk van het optreden van premier Rutte de afgelopen weken én van de plannen die het kabinet ontvouwde bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Volgens de peiling van Maurice de Hond is de VVD er in één week tijd namelijk maar liefst drie zetels op vooruit gegaan: van 27 naar 30.
Het verschil met de andere partijen is daardoor flink gegroeid. De PVV komt deze week uit op 23 zetels (één minder dan een week geleden, wat nogal merkwaardig is), de PvdA op 12 (plus 1), de SP op 17 (3 verloren in één week tijd!), het CDA op 22 (1 verloren) en D66 op 19 (ook 1 verloren).
Nu is het aparte dat mensen niet erg positief zijn over de Miljoenennota. Sterker nog, slechts 23% zegt positief dan wel 'vrij positief' te zijn. Dat is bepaald niet indrukwekkend. Als we naar VVD-kiezers kijken zien we dat het percentage slechts 36% is. Ook geen resultaat om over naar huis te schrijven.
Waarom de VVD dan toch drie zetels in de plus staat deze week? Kiezers zijn relatief positief over het optreden van premier Rutte bij de Algemene Beschouwingen. 36% van de kiezers vindt dat hij het persoonlijk prima heeft gedaan. Hij wordt op grote afstand gevolgd door Pechtold (25%), Wilders (15%), Zijlstra (10%) en Buma (ook 10%). De rest van de politieke leiders worden zo ongeveer uigelachen.
Met andere woorden, hoewel hij nu al een paar jaar premier is blijft Rutte een positieve invloed hebben op kiezers; zijn goede humeur (als hij publiekelijk optreedt tenminste) is blijkbaar aanstekelijk. Daarnaast is hij in het debat natuurlijk altijd scherp; je verrast hem niet snel en als je dat wel doet herstelt hij zich in weinig tot geen tijd.
De Nederlandse kiezer is daar nog steeds van onder de indruk. Rutte hoeft zich maar even te roeren en de VVD stijgt onmiddellijk in de peilingen. Dat komt niet door het kabinetsbeleid - eigenlijk is niemand daar mee blij mee - maar puur en alleen door de kracht van Ruttes (sympathieke) persoonlijkheid. Dat is leuk voor hem, maar het voorspelt ook problemen voor zijn partij: op het moment dat hij verdwijnt of de kiezer op hem is uitgekeken zal de VVD in elkaar storten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten