Het CDA is bezig met een comeback

Geen categoriesep 08 2014, 19:00
Met 23 zetels in de peilingen heeft het CDA de weg omhoog gevonden.
Het is misschien wat vroeg om het nu al te constateren, maar het is echt waar: het CDA werkt aan een comeback. Vorige maand nog schreef ik een artikel waarom we het CDA niet moeten uitvlakken. Met 23 zetels in de peiling van Maurice de Hond (afgelopen zondag) gaat het bijzonder goed met het CDA, zeker gezien de partij nu slechts 13 zetels in de Kamer heeft. Dat is natuurlijk allemaal te danken aan het feit dat Sybrand Buma de koers uitstippels en niet een of andere fulltime-partijvoorzitter aan een Haagse gracht.
Misschien dat de partijvoorzitter vanaf volgend jaar maar parttime aan de slag moet voor de partij, want geen enkele andere partij heeft een fulltime-partijvoorzitter. Dat is voor het CDA ook helemaal niet nodig, omdat de partijvoorzitter zich slechts met de organisatie hoeft te bemoeien en niet met de inhoud. De inhoudelijke koers wordt uitgestippeld door de Kamerfractie, niet door het partijkader of de partijvoorzitter. En dat is goed nieuws voor iedereen die wel op een rechts CDA en niet op een links CDA zou stemmen.
Als de groei van het CDA doorzet, dan zou de partij zelfs groter kunnen worden dan de VVD in de peilingen. De liberalen staan op 28 zetels. Het verschil tussen de twee partijen is minimaal, zeker gezien de onvrede binnen de VVD-achterban over de samenwerking met de PvdA in het kabinet. Er hoeven maar een paar zetels van de VVD naar het CDA te gaan en de partij van Buma is groter dan de VVD. De vraag is natuurlijk wel hoe geloofwaardig de nieuwe koers van het CDA is. Ik snap heel goed waar de twijfels vandaan komen: het CDA is te flexibel en gaat misschien zo weer in zee met de socialisten. Ik hoop van niet.
Misschien is dat ijdele hoop. Maar ik gun het CDA op het moment het voordeel van de twijfel. Ik doe hier maar meteen een bekentenis. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou ik - een zwevende kiezer die vrijwel bij iedere verkiezing op een andere rechtse partij stemt (bij de EP-verkiezingen stemde ik SGP, lokaal stemde ik VVD) - waarschijnlijk (ik zeg: waarschijnlijk, omdat VNL vandaag zeer aantrekkelijke belastinghervormingen heeft gepresenteerd en de SGP een van de weinige partijen met principes is) CDA stemmen, ondanks dat de linkervleugel nog steeds niet uit de partij is geknikkerd en er misschien weer over links wordt geregeerd. Ik hoop van harte dat er niet over links wordt geregeerd en dat het CDA koers houdt.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten