ISIS-aanhangers wilden Australiër onthoofden

Geen categoriesep 18 2014, 13:59
De Australische autoriteiten hebben maar liefst 15 radicale moslims opgepakt omdat ze een terroristische aanslag aan het voorbereiden waren.
Veel politici doen net alsof ISIS puur een Arabisch probleem is, maar dat is allerminst het geval. Deze terroristische organisatie is niet alleen actief in het Midden-Oosten - waar het genocides pleegt op christenen, Yazidi's en andere niet-moslims - maar ook in het Westen. Afgelopen zomer hebben we bijvoorbeeld gezien dat er nogal wat wannabe jihadisten en terroristen rondhangen in Den Haag. Dat zou reden moeten zijn voor westerse leiders om wakker te worden en ISIS zowel intern als extern - in het buitenland en in het eigen land - de oorlog te verklaren.
Zou moeten zijn betekent helaas niet is. De aanpak van ISIS en diens sympathisanten is nog altijd veel te zacht. Misschien dat dit wél verandert na de arrestatie van 15 Australische moslims die een onschuldige voorbijganger wilden kidnappen en onthoofden. Gewoon omdat het kan en omdat die persoon geen moslim is.

Bij een grootschalige antiterreuroperatie in Australië zijn vandaag in totaal vijftien mensen opgepakt. Het gaat om de grootste antiterreuractie ooit in Australië. De verdachten, waarvan sommigen banden hebben met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zouden van plan zijn geweest om willekeurige voorbijgangers te onthoofden. In Sydney, in de Australische deelstaat New South Wales, werd een man opgepakt die samenwerkte met een Australiër van IS. Hij wilde de gemeenschap shockeren en angst inboezemen door lukraak burgers te executeren, zo melden de autoriteiten.

Het gaat om Omarjan Azai. Hij is aangeklaagd wegens het voorbereiden van een terreurdaad. De zaak tegen hem is gebasserd op een telefoongesprek dat hij voerde met een andere extremist. Het was zijn bedoeling om het slachtoffer in een vlak van ISIS te wikkelen en de onthoofding te filmen. De plaats van de aanslag stond ook al vast: het Central Business District in Sydney.
Eén geplande aanslag is al flink schrikken, maar er werden er meer gepland:

Ook in de deelstaat Queensland was sprake van een terreuraanslag in voorbereiding, aldus de autoriteiten. Daar werden vorige week twee mannen opgepakt die er van beschuldigd worden strijders te hebben geronseld en fondsen te hebben geworven voor radicale organisaties in Syrië. Minstens één van de twee mannen zou volgens nieuwe informatie een terreuraanslag hebben gepland.

Bij de actie van vanochtend waren helikopters, snuffelhonden, forensische teams en 800 politieagenten betrokken. In Sydney werden maar liefst vijftien huizen en tien voertuigen doorzocht. Deze acties zijn gerelateerd aan de eerdere arrestaties.
Premier Tony Abott legde eerder uit dat de dreiging die van deze lieden uitging echt buitengewoon serieus is:

"Het gaat hier niet om vermoedens, maar om een intentie en daarom hebben de politie en inlichtingendiensten op deze manier gehandeld."

Het lijkt me dat hij zich daar niet voor hoeft te verantwoorden, maar het is netjes van hem dat hij dat toch doet.
Hoe dan ook, als we nog meer bewijs nodig hadden dat ISIS een gevaar vormt voor het Westen dan is dat hierbij geleverd. Jihadisten willen niet alleen het Midden-Oosten overnemen, maar de hele wereld. Wij kunnen hun dromen belachelijk en lachwekkend vinden (dat zijn ze ook), maar helaas betekent dit niet dat ze geen schade kunnen aanrichten.
ISIS is een vijandelijke organisatie en moet als zodanig worden behandeld. Diens aanhangers in het Westen dienen dus een vijandelijke macht... waardoor ook zij als vijanden behandeld moeten worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten