Ja, het *islamitische* ISIS, president Obama!

Geen categoriesep 12 2014, 10:15
Het blijft ieder voorstellingsvermogen tarten: het onvermogen van zoveel niet-moslims om de Syrisch-Irakese terreurorganisatie als islamitisch te boekstaven. Nu gaat president Obama weer de mist in.
Nou, hij is er klaar voor. President Obama heeft het Pentagon opdracht gegeven drone-aanvallen uit te voeren op individuele ISIS-leiders, en ook de 'coalitie van tien' vliegt binnenkort uit naar het Midden-Oosten om ISIS niet alleen in woord, maar ook in daad een pak rammel te geven.
Tot zover allemaal helemaal dikke prima, maar helaas ging ook Obama de fout in met de kwalificatie van ISIS. De Islamitische Staat is volgens het Witte Huis immers noch islamitisch, noch een staat:

Volgens Obama is 'Islamitische Staat' niet islamitisch en ook geen staat, maar „een terroristische organisatie”. „Er is geen enkele religie die het doden van onschuldigen vergoelijkt. En het merendeel van de slachtoffers van ISIS is moslim. Daarnaast is ISIS zeker geen staat. Ze worden door geen enkel land erkend en zelfs niet door de burgers die aan ISIS zijn onderworpen.”

Als leider van een staat (je zou zelfs kunnen zeggen: als leider van vijftig staten) komt Obama dan ook een aardige bevoegdheid toe om te kunnen beoordelen wie een staat vormen, en wie niet. Hij zit middenin dat wereldje. Dat hij ISIS niet erkent als staat, lijkt mij dan ook alleen maar terecht. Het wordt door helemaal niemand erkend, behalve door mede-terreurorganisatie Boko Haram.
Maar vervolgens gaat Obama te ver door zichzelf ook allerlei theologische visies aan te meten. Voor de duidelijkheid: Obama heeft rechten gestudeerd en is naar eigen zeggen een "devout christian". Waar haalt hij precies de autoriteit vandaan om allerlei zaken onder de islamitische paraplu vandaan te halen, is niet helemaal duidelijk? Dat een werknemer van de Nederlandse publieke omroep zo'n fout maakt is nog te overzien. Maar als president van de Verenigde Staten had Obama beter moeten weten.
Daniel Pipes' commentaar in de Volkskrant van vanochtend snijdt dan ook hout:

Terecht heeft Bernard Lewis, een autoriteit op het gebied van de islam, gezegd: 'Het is nogal arrogant voor mensen die geen moslim zijn om te vertellen wat al dan niet volgens de leer van de islam is.' Obama gaat nog verder; Clinton en Bush omschreven alleen bepaalde daden als onislamitisch, terwijl Obama een hele organisatie 'niet islamitisch' durft te noemen. Deze idiotie wordt nog overtroffen door de Council on American-Islamic Relations, die het lef heeft Islamitische Staat 'anti-islamitisch' te noemen.

Maar ook Amerikaanse presidenten kunnen de mensen niet voor de gek houden. Iedereen die zijn ogen en oren open heeft, beseft dat Islamitische Staat, net als de Taliban en Al-Qaida, 100 procent islamitisch is.

En zo is het natuurlijk ook. ISIS bezigt religieus geïnspireerd geweld. Wat anders dan islamitisch zouden ze zijn? Boeddhistisch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten