Keiharde maatregelen tegen jihadisme nodig

Geen categoriesep 04 2014, 14:00
Louis Bontes sprak vanmiddag deze tekst uit tijdens het jihaddebat. "Het jihadisme moet worden vernietigd."
De jihad vormt een enorme bedreiging voor de internationale rechtsorde en de nationale veiligheid van Nederland. Het jihadisme is uit op de vernietiging van alles waar wij voor staan: onze democratie, onze rechtsstaat, onze vrijheid. Keiharde maatregelen zijn vereist.
In Syrië en Irak moet IS met wortel en tak worden uitgeroeid. Het Westen zou daarbij militaire middelen moeten inzetten en Nederland zou daaraan een substantiële bijdrage moeten leveren.
Voorzitter, Nederlandse jihadisten zijn betrokken bij middeleeuwse gruwelijkheden: onthoofdingen, kruisigingen, standrechtelijke executies en andere misdaden in naam van de islam. Zij moeten ongekend hard worden aangepakt.
Voorzitter, het probleem wordt steeds groter. AIVD-hoofd Rob Bertholee laat vandaag weten: "Het aantal mensen dat bereid is een terroristische aanslag te plegen is een stuk groter dan tien jaar geleden."
Schrikbarend is dat uit een onderzoek van Motivaction onlangs bleek dat liefst driekwart van de Nederlandse moslims Syriëgangers ziet als helden.
De maatregelen waarmee het kabinet het jihadisme denkt te kunnen bestrijden zijn te soft. Het is bovendien vooral oude wijn in nieuwe zakken.
Mijn fractie wil dat het kabinet de mogelijkheid creëert terugkerende jihadisten in administratieve detentie te nemen. Dat is de enige maatregel die werkt. Wij stellen het middel van administratieve detentie voor, met een rechtelijke toetsing na zes maanden.
En, Voorzitter, kom bij mij niet aan met het argument dat het voorstel over de administratie detentie zou indruisen tegen de rechtsstaat. Ons voorstel versterkt de rechtsstaat juist. Bovendien bestaat de mogelijkheid van administratieve detentie al in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Stuk voor stuk democratische rechtsstaten.
Indien, Voorzitter, tijdens de administratieve detentie blijkt dat de gedetineerde inderdaad een jihadist is, volgt wat ons betreft berechting en indien er sprake is van meerdere nationaliteiten altijd - standaard - denaturalisatie en uitzetting. Graag een reactie van de zijde van het kabinet.
Daarnaast, Voorzitter, moeten radicale moskeeën waar wordt opgeroepen tot geweld onherroepelijk dicht. De betreffende imam moet worden uitgezet. Ook ronselaars moeten, anders dan het kabinet wil, de Nederlandse nationaliteit kunnen verliezen. Verder moet er extra geld naar de inlichtingendiensten.
Tot slot, Voorzitter, pleit mijn fractie voor de invoering van een Nationaal Jihad Alert, zeker indien het kabinet ons plan voor administratieve detentie niet zou omarmen. Wij denken aan een openbare lijst waar alle teruggekeerde jihadisten op terug te vinden zijn. De lijst kan wat ons betreft prima bestaan naast de al bestaande nationale opsporingslijst. Hoe meer ogen en oren, hoe beter. Geen enkele jihadist mag uit beeld raken.
Louis Bontes is Kamerlid namens Groep Bontes/Van Klaveren. Ook is hij mede-oprichter van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten