Leestips! De zaterdagbijlage van 13 september 2014

Geen categoriesep 13 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven:
Tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
Long read van de Australische MMT (Modern Monetary Theory) econoom Billy Mitchell over hoe het neo-liberale gedachtengoed de Europese besluitvorming (heeft) beïnvloed(t).
In dit werkdocument (pdf) van de BIS (Bank for International Settlements) wordt uitgebreid verslag gegaan van de internationale kapitaalstromen vlak vóór de crisis en tevens een gedetailleerd historisch overzicht gegeven. Voor de liefhebber een must-read.
Pieter Lakeman legt op FTM uit hoe DNB verzekeraars dwingt tot het aankopen van grote hoeveelheden zeer langlopende (langer dan 10 jaar), zeer laagrentende, staatsobligaties uit de eurozone, waardoor optermijn miljardenverliezen ontstaan.
Al een 'oudje' uit 2009, maar verrekte actueel: hoe belastingheffing de vraagzijde van de economie doet verminderen.
De Portugese econoom Antonio Fatás over 'helicopter money' als methode voor de ECB...
De econoom van de Oostenrijkse school Böhm-Bawerk legt nog eens uit waarom een grote overheid desastreus is voor economische groei.
Billy Mitchell ontkracht aan de hand van 'Japan', de neo-liberale mythes over de relatie tussen begrotingstekorten van overheden, schulden, centrale bank aankopen, inflatie en obligatierendementen. Een juweeltje.
Directeur research van Instituut Clingendael, Dr. Adriaan Schout, hoopt dat onze 'commissaire sans portefeuille' Timmermans, de Britten binnenboord houdt.
De slowaak Dalibor Rohac denkt op Reason.com dat een EU-break up scenario zal leiden tot meer nationalisme en protectionisme.
Bijdrage van Hendrik Kafsac in de FAZ over de sterke man achter Juncker.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten