'Lege wapenkist' ECB uitgelezen kans

Geen categoriesep 03 2014, 13:59
Iedereen zegt dat de wapenkist van Draghi leeg is. Maar in plaats dat daaruit de juiste conclusie wordt getrokken pleit de hele wereld voor het openzetten van de geldkraan.
Het verbaast ons steeds meer: het werkelijk ongelooflijk hardnekkige geloof dat de eurozone in stand moet worden gehouden tegen beter weten in. Ja, het klopt dat de rente op een historisch laag niveau staat; ja, het klopt dat de ECB weinig meer kan doen dan ze al jaren -illegaal- doet, namelijk het monetair financieren van lidstaten; ja, het klopt dat de euro te duur is voor Frankrijk en te goedkoop voor Duitsland; ja, het klopt dat de huidige koers van de euro de export buiten de eurozone bemoeilijkt; ja, het klopt dat Draghi een nieuwe TLTRO heeft aangekondigd; ja, het klopt dat het monetaire instrumentarium van de ECB geen oplossing heeft voor de grote verschillen tussen de eurozonelidstaten.
Maar welke conclusie trekt de hele financiële mediawereld, Keynesiaanse economen en herverdelingsfetisjisten vervolgens? Draai de geldkraan maar open! Een even ondoordachte als ineffectieve oproep, die op termijn de zaken erger, niet beter maakt. Niet het aanzetten van de geldpersen biedt een oplossing voor de dreigende deflatie spiraal, maar een flexibilisering van het Euro Pact. Niet de euro an sich is het probleem, maar de constructie van een one-size-fits-all muntunie. Hoe moeilijk is dat om te begrijpen?
Waarom lijkt -op een enkele verdwaalde professor na- niemand te kijken naar de structuur van de muntunie zelf als voornaamste oorzaak van de huidige problematiek? Waarom denkt iedereen dat met het openzetten van de geldkraan de onderliggende problematiek als sneeuw voor de zon verdwijnt? Waarom zien zo weinigen dat de economie het zelf moet doen? Waarom...?
Beste mensen, de feiten liegen niet. Zelfs na zes, zeven jaar voortmodderen is er geen enkel vooruitzicht op structureel economisch herstel. Het huidige Euro Pact werkt niet. Dat moet de conclusie zijn. Het is vijftien jaar lang geprobeerd, maar in plaats van de beloofde welvaart en werkgelegenheid kregen we de sociaal-economische nachtmerrie van recordwerkloosheid, vraaguitval en een economisch totaal vastgelopen eurozone.
De enige remedie om hier iets aan te veranderen is flexibilisering van het Euro Pact. Dat is brood en broodnodig. We kopen niets voor zoete monetaire broodjes als QE en TLTRO als we er niet voor zorgen dat individuele lidstaten monetair kunnen devalueren of een rentebeleid kunnen voeren dat bij de huidige kracht (zwakte) van hun economie past. Een uitgewerkt concept daarvoor ligt op de plank: The Matheo Solution (TMS), made in Holland, for Europe.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten